Breivik nekas att ha kontakt med andra fångar, i ett nytt beslut av Europadomstolen.
Breivik nekas att ha kontakt med andra fångar, i ett nytt beslut av Europadomstolen.

Breivik har tillgång till tre celler, dator, tv och Playstation. Trots det har han vid ett flertal tillfällen klagat på sin behandling i fängelset och vill ha mänsklig kontakt. På torsdagen meddelade Europadomstolen att de inte kommer ta upp Breiviks fall. Det skriver TT.

Anders Behring Breivik har vid tidigare tillfällen ansett att behandlingen av honom i fängelset strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Där har han hävdat att han har rätt att bilda ett nationalistiskt parti och vill ha kontakt med ”konservativa vänner”. Det skriver TT.

LÄS MER: Anders Behring Breivik har bytt namn

Lagmannsretten, som är den norska motsvarigheten till svenska hovrätten, har dock tidigare fastställt att Breivik inte varit inte ”varit utsatt för tortyr eller omänsklig eller kränkande behandling”. Trots det tog Brevik ärendet vidare till Europadomstolen.

Massmördaren själv menar att det är isoleringen från andra fångar som han vill häva, och det som legat som grund i hans överklagan. Enligt Brevik och hans advokat bryter isoleringen mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna i artikel 3 och artikel 8. Artilarna innebär bland annat att till skydd för sitt privatliv, hem och sin korrespondens.

Men på torsdagen meddelade Europadomstolen att de inte kommer ta upp hans fall, skriver TT.

Så har han det i fängelset

Anders Behring Breivik har ingen kontakt med medfångar och sitter inlåst på ”särskild hög säkerhetsnivå” på Telemarkfängelset i Norska Skien. Han genomgår regelbundna kroppsvisiteringar. Han har endast kontakt med olika personal och allt han säger skrivs ner i rapporter eller övervakas, vilket gör att han inte har en förtrolig person att prata eller bilda en relation med.

Brevik har tillgång till tre celler, dator utan internet, tv, Playstation och träningsutrustning. Dessutom får han vistas utomhus varje dag. Han har även möjlighet att studera, lagat mat och tvätta sina kläder.

LÄS MER: Stora protester mot Breivik-film

Vid alla besök skiljs Brevik och besökaren åt med en glasvägg. Personer som regelbundet besöker honom är en präst och hans advokat. Den senaste privatperson som besökte honom var hans mamma, som dog år 2013, skriver TT.

Massmördaren Anders Behring Breivik avtjänar ett 21-årigt fängelsestraff i Norge efter att ha mördat 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Olso.

Europakonventionen

Artikel 3 innebär att “ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Artikel 8 innebär att ”var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset