Många har upplevt det: ett redan trångt säte som plötsligt blir trängre. Vi pratar om en person – oftast en man – som tar upp två säten på tunnelbanan. I kvällens ”Hela Sverige Rasar” konfronteras "bresarna" som retar ihjäl oss genom att ta plats i det offentliga rummet.

Ordet bresare kommer från värmländskan och betyder att sära på benen. I folkmun syftar man på en person som sitter väldigt bredbent i offentliga utrymmen, till exempel i tunnelbanan eller på bussen. Oftast är det män som tar till vana att sprida ut sig, utan hänsyn till sina medpassagerare.

Fenomenet har den senaste tiden uppmärksammats i sociala medier och mött motstånd världen över. Amerikanska Metropolitan Transportation Autorithy tröttnade på bresarna och startade därför kampanjen ”Dude stop the spread please”. Nu har upproret nått Sverige och trafikanter landet över rasar.

I kvällens TV 3:s program ”Hela Sverige Rasar” tar sig därför programledaren Tove Norström till ”bresningsmeckat” – Stockholms tunnelbana – för att konfrontera några män som uppvisar det otrevliga beteendet.

Hon blir inte lite förvånad när en ung kille i tunnelbanan bemöter hennes kritik:

– Varför ska jag sitta oskönt? Tänk om jag trycker ihop benen och sen inte kan få barn i framtiden?

Men långtifrån alla håller med honom.

– Här är en översittande mansgris som förminskar henne genom sina extremt särade ben varför ska man ens sitta sådär, undrar bloggaren Daniel Paris i programmet, efter att ha sett en bild på en typisk bresare.

Hela Sverige Rasar sänds på torsdag kväll på TV3.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset