Kronan har blivit en slagpåse på valutamarknaden. Marknadens ångest inför en möjlig brexit, det vill säga ett brittiskt EU-utträde, ligger bakom trycket nedåt på den svenska valutan.

Kronans problem att hävda sig väntas tillta om "lämna"-sidan vinner den brittiska folkomröstningen den 23 juni.

– Kortsiktigt, med så här stor oro på finansiella marknader, börser som faller och stora flöden in mot euron och dollarn tar kronan stryk, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

– Men jag tror inte det fortsätter så på längre sikt, tillägger hon och hänvisar till goda tillväxtutsikter, en stabil svensk finanssektor och starka statsfinanser.

Skakig situation

Carl Hammer, chefsstrateg på SEB, gör en likartad analys.

– Kronan är just nu två procent svagare än Riksbankens prognos. Och om vi får en ännu mer skakig situation med brexit kommer kronan vara en av de svagare valutorna, som det ser ut just nu, säger han.

► LÄS MER: Brexit hot mot västerländsk politik

Trycket nedåt på kronan har tagit fart i juni, sedan odds från spelbolag och opinionsmätningar har svängt fram och tillbaka kring utgången av folkomröstningen.

Investerare flyr därför just nu från alla riskfyllda placeringar till statspapper från tunga ekonomier som USA, Japan, Schweiz och Tyskland. Det har tryckt ned långa räntor i flera av länderna till rekordlåga nivåer och skapar kraftiga valutaflöden.

I turbulensen har särskilt yen och schweizerfranc gynnats. Dollarn har delvis hängt med uppåt, men bromsas av att USA:s centralbank mjuknat när det gäller takten på planerade räntehöjningar i år och nästa år.

Varning för valutakrig

Men kronan har fallit i sällskap med pundet och mindre valutor som den norska kronan, den polska zlotyn och den ungerska forinten.

Med en yen som lyft med nästan sju procent mot dollarn på några veckor har det bland analytiker även börjat varnas för att brexit kan leda till någon form av valutakrig.

– Det kan helt klart bli ett tryck uppåt på valutorna som brottas med deflation, säger Hammer.

Problemet gäller särskilt Japan och Schweiz.

– Båda de här centralbankerna kan i någon form behöva agera på något sätt, säger Hammer.

Anna Breman menar att det till skillnad från krishösten 2008 nu ser ut som att centralbanker runt om i världen, inklusive Riksbanken, har god beredskap för att samordna sig och hantera turbulensen om det blir en brexit.

► LÄS MER: "Kan själv" – nyckel i brexit-debatt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi