Före detta UKIP-ledaren Nigel Farage, premiärministern Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn har alla påverkats stort av brexit-omröstningen.
Före detta UKIP-ledaren Nigel Farage, premiärministern Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn har alla påverkats stort av brexit-omröstningen.

Den 23 juni röstade det brittiska folket för att lämna EU. Men vad hände egentligen sen? Metro reder ut resultatet av beslutet som rörde om Europa.

Få missade förmodligen den dramatiska folkomröstning som ägde rum i Storbritannien den 23 juni 2016. Trots att de flesta opinionsundersökningarna visade på ett relativt starkt stöd för Storbritanniens EU-medlemskap vann den så kallade brexit-sidan med 51,89 procent mot stanna-sidans 48,11 procent.

Sedan dess har det varit ganska tyst. Vad är det egentligen som hänt sedan folkomröstningen ägde rum?

LÄS MER: Det här är brexit – på 2 minuter

Efter att resultatet inkommit dök aktiemarknaden och pundet. De låga nivåerna har dock inte varit permanenta, och marknaden hade återhämtat sig och nått nya höjder bara en månad efter folkomröstningen. Det brittiska pundet har dock nått en situation där den närmar sig dollarn i värde, en utveckling som bara ökat sedan Donald Trump valdes till USA:s president och orsakade stora positiva effekter på börsen.

En vanlig uppfattning verkar dock vara att den så kallade bremain-sidans varningar om ekonomiskt kaos inte blivit verklighet. The Guardian menar dock att ekonomin först verkar påverkas av brexit på riktigt i samband med övergången till 2017. Inflationen är hög, pundet är svagt och företag är ovilliga att sätta på sig spenderarbyxorna. Storbritanniens ekonomi är dock fortsatt stark.

Vad har brexit haft för politiska effekter?

Brexit innebar en kris för både det styrande Konservativa partiet och oppositionella Labour-partiet. David Cameron, Storbritanniens premiärminister sedan 2010 kom att meddela sin avgång i samband med valresultatet. Cameron ersattes efter en mindre partiledarestrid av inrikesminister Theresa May som i skrivande stund är Storbritanniens premiärminister.

Den redan kontroversiella Labour-ledaren Jeremy Corbyn hamnade i en förtroendekris då han ansågs ha varit för att vara för dålig på att kampanja för att vara kvar i EU. Det hela ledde till en ny ledarskapsomröstning, som dock innebar att Corbyn fick sitta kvar som partiledare.

Resultatet var en stor succé för högerpopulistiska UKIP, som kampanjat aggressivt för ett EU-utträde.

Hur kommer Storbritannien egentligen gå ur EU?

Det har varit det stora problemet för både EU och Storbritannien – inget land har trätt ut ur EU tidigare. Processen för att göra det regleras dock i Lissabonfördraget som trädde i kraft 2009. I grunden går ett EU-utträde enligt fördragets artikel 50 ut ungefär som följande: Landet meddelar Europeiska rådet att Artikel 50 kommer att användas, vilket innebär att en förhandlingsperiod på 2 år påbörjas. Denna period avslutas med att landet i fråga formellt träder ut ur EU.

Under tiden dessa förhandlingar pågår kommer Storbritannien stå utanför interna EU-diskussioner och beslut om sitt utträde, men kommer annars delta i EU:s arbete.

Det är bara Storbritannien själv som kan starta processen, och tills dess att Artikel 50 använts är Storbritannien som vilken EU-medlem som helst med de för- och nackdelar detta innebär.

Planen är enligt premiärminister Theresa May att använda sig av Artikel 50 i mars 2017. Det betyder att Storbritannien formellt kommer träda ut ur EU tidigast i mars 2017.

Premiärministerns tal

Theresa May höll ett efterlängtat tal den 17 januari där hon berättade mer kring hur Storbritanniens utträde från unionen ska gå till. Hon förklarade bland annat att hon inte vill att EU ska bryta samman och att det ligger i Storbritanniens nationella intresse att EU lyckas.

– Vi kommer at fortsätta vara trofasta partner och nära vänner. Vi kommer att fortsätta köpa era varor. Vi lämnar EU, men vi lämnar inte Europa, säger hon.

Storbritannien kommer dock att gå ur EU:s inre marknad och det blir därmed en ”hård” brexit. Hon meddelade också att britterna vill få full kontroll över vem som släpps in i landet.

– Vi kommer alltid att välkomna individuella migranter och deras familjer. Men brexit måste innebära full kontroll över våra gränser och så kommer det att bli.

Theresa May förklarade att Storbritannien inte vill kopiera någon annans modell. Hon utlovar att processen kring utträdet kommer att vara så öppen som möjligt och att Storbritanniens båda kammare kommer att få säga sitt om det avtal som slutligen nås.

LÄS MER: Här är ordlistan som ger dig full koll på brexit

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brexit politik