Renée Zellweger spelar huvudrollen när Bridget Jones återvänder till bioduken i "Bridget Jones's baby". Nu är Bridget 40-plus, singel igen – men med en framgångsrik karriär. Pressbild.
Renée Zellweger spelar huvudrollen när Bridget Jones återvänder till bioduken i "Bridget Jones's baby". Nu är Bridget 40-plus, singel igen – men med en framgångsrik karriär. Pressbild.

Bridget Jones är tillbaka på filmduken igen. Men hur står sig 90-talets största chicklit-ikon i dag?

Med sin viktångest, sitt festande och kedjerökande blev singeltjejen och 30-plussaren Bridget Jones förebild för en generation kvinnor som var trötta på att tävla mot modell- och fin flicka-ideal.

Den fiktiva figuren skapades av frilansjournalisten Helen Fielding, som började skriva krönikor om en Londonkvinnas singelliv, delvis baserat på egna erfarenheter. Genomslaget blev enormt.

– Bridget Jones kom i en tid då chick lit och den sortens böcker plötsligt hade mer mänskliga och ärliga huvudpersoner än de man tidigare sett. Bridget Jones var full av fel, men böckerna handlade inte om hur hon skulle bli helad, vilken gräslig människa hon var eller hur hon skulle hitta sig själv. Här kom en hjältinna inom "flufflitteraturen", som det ofta kallas, och var som folk är mest, säger kulturjournalisten och filmvetaren Julia Skott, som regelbundet pratar om litteratur i Romancepodden.

Singel i storstaden

Den första boken, "Bridget Jones dagbok", kom ut 1996, då girl power-begreppet, populariserat av den brittiska popgruppen Spice Girls, exploderade inom populärkulturen. Här hittade den frigjorda antihjältinnan Bridget Jones sin plats.

Trots det kom böckerna att kritiseras, framför allt för Bridgets kroppsfixering och eviga jakt på Mr Right.

– Men det som folk antingen inte såg eller brydde sig om, var att det var satir. Poängen med Bridget var ju inte att hon skulle bli smalare och framgångsrik, utan det var en markering mot kvinnors faktiska vikthets och idén om att bli en bättre människa, säger Julia Skott.

– Man glömmer bort att utöver det här att hon ska hitta drömprinsen eller inte, så har hon en enorm professionell framgång. Det är den stora parallella berättelsen, att hon motbevisar folk och gör någonting stort och viktigt.

Bridget fortfarande relevant

Att Bridget Jones, tolv år efter den senaste filmen, nu återvänder till biodukarna tror Julia Skott handlar om flera faktorer.

– Dels kom det en ny bok för några år sedan. Men det handlar också om att man just nu inom film jobbar mycket med uppföljare, kända figurer och berättelser. Jag tror att man räknar med att det här är en väldigt tacksam "property" att lyfta.

Julia Skott tycker att Bridget Jones kan ha betydelse för kvinnor även idag.

– Hon är en kvinna i 40-årsåldern som jobbar, dejtar och blir gravid. Det är väl relevant?

Giles Keyte
Renée Zellweger, Patrick Dempsey och Colin Firth spelar huvudrollerna i "Bridget Jones's baby", med biopremiär den 16 september. Pressbild.
Universal
Bridget Jones (Renée Zellweger) tränar bort kalorier i "Bridget Jones dagbok" från 2001. Pressbild.
Kevork Djansezian/AP/TT
Helen Fielding är författaren bakom den fiktiva figuren Bridget Jones. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset