Asghar Farahani Shiviari säger att situationen är besvärlig, och det gäller hela landet.
Asghar Farahani Shiviari säger att situationen är besvärlig, och det gäller hela landet.

De planerade leveranserna av vaccin mot årets influensa räcker inte till. Enligt Läkemedelsverket är efterfrågan stor i hela Europa. Det rapporterar SVT.

Influensavaccinet Vaxigrip tetra, som används över hela landet, är restnoterat hos Läkemedelsverket.

Efterfrågan är större än vad som beräknats, vilket nu gjort att företaget som ska leverera vaccinet inte klarar av att göra det, rapporterar SVT.

När tillräckligt stora mängder vaccin kan vara på plats igen, är i dagsläget oklart.

– Vi får inga klara besked. Det är osäkert läge, de flesta vårdcentraler har nästan helt slut på vaccin, säger Asghar Farahani Shiviari, som är hälsovalschef på Sörmlands landsting.

LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

Efterfrågan stor i Europa

Läkemedelsverket skriver i ett meddelande på sin sajt att efterfrågan i övriga Europa är stor, vilket leder till svårigheter att få leveranser till enskilda länder.

Asghar Farahani Shiviari säger att det inte finns tillräckligt med vaccin kvar för att täcka behoven såväl i Sörmland som i hela landet.

– Det kommer fler doser till Sverige på torsdag, men vi vet inte om vi får ta del av dem. I hela landet finns det ett jättebehov, säger Asghar Farahani Shiviari, till sajten.

LÄS MER: Svininfluensan på ingång – riskgrupper uppmanas vaccinera sig 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset