Totalt har 32 tandläkare rekryterats från Portugal.
Totalt har 32 tandläkare rekryterats från Portugal.

Bristen på tandläkare i Sverige gör att patienter kan få vänta i upp till sex år på en undersökningstid. I Dalarna rekryterar man nu från Portugal.

På många håll i Sverige är det brist på tandläkare. I Dalarna är läget akut. Där kan en vuxen person behöva vänta mellan fem och sex år på en undersökningstid, rapporterar SR.

– Det är väldigt problematiskt. Risken är att små hål blir stora hål och att det går vidare till rotfyllning, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Dalarna.

LÄS MER: Snedvriden rekrytering till toppskolor

Lyckas inte anställa fler

Stora pensionsavgångar och och ett ökat behov av tandvård för barn och äldre förvärrar läget. Folktandvården skulle behöva anställa 300 tandläkare, tandhygienister och ett 80-tal tandsköterskor. Något de inte lyckas med.

LÄS MER: Nu höjs tandvårdsbidraget – så påverkar det dig

Behövs fler utbildningsplatser 

Regeringen ska ha skjutit mer pengar till nya utbildningsplatser, men nu är det upp till lärosätena, enligt Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning.

– Ja, det är ju lärosätenas uppdrag att de ska dimensionera utbildningen utifrån de behov som finns på arbetsmarknaden, säger Helene Hellmark Knutsson till SR.

LÄS MER: Uppväxtvillkor avgörande för barns tandhälsa

Rekryterar från Portugal 

För att lösa det behov som i dag finns i Dalarna har Folktandvården rekryterat tandläkare från Portugal. Totalt har 32 stycken rekryterats.

– Patienterna upplever det mycket positivt. Våra portugisiska tandläkare är duktiga på att lära sig svenska och har en bra utbildning. Om det blir problem med språket så kan tandsköterskorna hjälpa till att tolka, säger Karin Gunnars Hellgren till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset