Om den andra dosen vaccin inte tas inom tre månader har den första ingen verkan.
Om den andra dosen vaccin inte tas inom tre månader har den första ingen verkan.

Det råder brist på TBE-vaccin i hela landet. Vårdcentraler tvingas skjuta på och ställa in vaccinationer.

Efterfrågan på TBE-vaccin har varit hög i år. Flera landsting har haft kampanjer och uppmanat till att vaccinera sig. En del vårdcentraler har därför beställt stora mängder vaccin, men alla har inte haft den möjligheten, rapporterar SVT.

– Det är svårt för vårdcentralerna att beställa hur mycket som helst, eftersom vaccinet måste förvaras kallt, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef i landstinget Sörmland, till SVT.

LÄS MER: Rekordmånga TBE-fall – myndighet uppmanar till vaccination

Sörmland är ett av de länen som har drabbats av brist på vaccinet. Flera vårdcentraler har slut på TBE-vaccinet och tillverkaren har slut i lager. En ny leverans är beräknad först i juni.

– Vi hade planer på att ha drop in-mottagningen igång till i mitten av juni, men vi kanske måste ställa in det. Vi ska kolla hur möjligheterna ser ut att köpa in ett vaccin från en annan tillverkare, säger Helene Bennemyr, verksamhetschef på Unicare, till SVT.

LÄS MER: Om du inte vaccinerar ditt barn så kan min son dö

De vårdcentraler som fortfarande har vaccin kvar måste prioritera patienter som tagit sin första dos. Om den andra inte tas inom tre månader har den första ingen verkan. Asghar Farahani Shiviari uppmanar till att inte höra av sig till vårdcentralen om de inte måste.

– Många kontakter innebär en extra belastning för personalen. I landstinget kommer vi att gå ut med en annons när vi har fått in vaccinet och de privata aktörerna kommer nog också att meddela det, säger Asghar Farahani Shiviari till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset