Trots miljonböter och krav på ytterligare avgifter lyckas skånska kommuner inte uppfylla kraven på insatser för funktionshindrade. Bara i år har kommunerna krävts på närmare fyra miljoner kronor i böter.

– Det är absurt att lägga pengar på böter i stället för insatser, säger Carina Bergström Bång, ordförande för föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna i Helsingborg. 

Insatser via LSS och Sol rör bland annat särskilda boenden och kontaktpersoner för människor med funktionshinder. Lagen som ger Socialstyrelsen rätt att kräva kommunerna på böter infördes 2006, men trots detta har situationen inte blivit bättre, menar Carina Bergström Bång.

– Jag tror inte att någon av våra medlemmar är nöjda med LSS-insatserna, säger hon.

Enligt Socialstyrelsen handlar det ofta om allvarliga brister i Skåne. 

– Vi har sett fall där enskilda fått vänta flera år på ett boende, säger Mats Wissman, inspektör. 

Problemen med särskilda boenden har varit en börda för Malmö stad under många år. I nuläget har man dessutom flera barn på kölistan till särskilt barnboende. 

 – Det har varit kämpigt att få fram platser, i synnerhet när det gäller gruppboenden då det ställs väldigt höga krav på de bostäderna, säger Karin Boijertz, enhetschef på sociala resursförvaltningen i Malmö. 

Men enligt henne kan situationen i Malmö inom kort förbättras markant.  

– Vi har jobbat extremt intensivt med de här frågorna och ser nu för första gången ljuset i tunneln. Vi har flera nya boenden som ska öppna runt om i staden den närmaste tiden och det känns som att vi äntligen kommer att kunna lösa det här, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset