Britt-Ingers plånbok gömdes i skolans vägg för mer än 50 år sedan. Nu har hon återfått den.
Britt-Ingers plånbok gömdes i skolans vägg för mer än 50 år sedan. Nu har hon återfått den.

Britt-Inger Palmqvist, 66, förlorade sin plånbok runt 1964. Nu över 50 år senare hittades den, gömd i väggen på realskolan. – Det är helt otroligt och kusligt att det förflutna kommer ifatt en, säger hon.

Arne Augustsson

Britt-Inger  blev helt paff när hon såg fotot på sig själv som 14-åring i tidningen.

Arne Augustsson

I plånboken fanns det ett kvitto från Wienerkonditoriet, dit hon brukade gå och fika på rasterna.

När skolan i Lindesberg skulle göras om till lägenheter gjorde byggfirman en ovanligt upptäckt. I ett hål i en källarvägg satt en 50 år gammal plånbok, som tillhört en av eleverna i den tidigare samrealskolan.

Det var Ronny Gyllenstrand, arbetsledare på byggföretaget TAB, som hittade plånboken.

– Jag tänkte att det här kanske kunde bli en liten spännande historia och räddade fyndet från containern, säger han till Nerikes Allehanda, som var först med att uppmärksamma händelsen.

Han kontaktade tidningen som gjorde en efterlysning. I plånboken fanns nämligen bild och namn på ägaren. Och det tog inte lång tid innan redaktions telefonen ringde.

– Det var min man som kände igen bilden på mig i tidningen. Han frågade “Hette inte du Johansson som ogift?”, berättar Britt-Inger Palmqvist, som blev helt paff när hon såg fotot på sig själv som 14-åring.

– Det är otroligt, tänk att de hittat min gamla plånbok som varit försvunnen i alla dessa år, säger hon.

Hur plånboken hamnade i väggen är fortfarande ett mysterium. Britt-Inger kommer ihåg att hon blev av med den men minns inte när och var.

– Det var ju så länge sen, men förmodligen är den någon som knyckt den och stoppat in den där, säger hon.

Portmonnän, var inte helt oväntat, tömd på pengar men kvar fanns bland annat några kort på hennes klasskamrater, ett medlemskort i läroverkets idrottsförening från läsåret 1963–1964 och ett kvitto från Wienerkonditoriet på 2,50 kronor.

– Det hände att jag brukade gå dit och fika under håltimmar, säger hon.

Under tiden som plånboken varit gömd i väggen har hon hunnit gifta sig, skaffa barn, klarat av ett helt yrkesliv och gått i pension.

Det måste kännas konstigt att något som tillhört dig för så många år sedan dykt upp efter så lång tid?

– Ja det är nästan lite kusligt att det förflutna kommer ifatt en, tur att det inte var något värre som dök upp, säger hon.

Under tisdagseftermiddagen besökte hon NA:s redaktion för att återfå det gamla fyndet, som väckte många gamla minnen till liv. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset