Maddy Savage är redaktör på engelskspråkiga tidningen The Local. Detta har hon noterat i Sommarsverige.
Maddy Savage är redaktör på engelskspråkiga tidningen The Local. Detta har hon noterat i Sommarsverige.

Vad är det som händer med svenskarna på sommaren egentligen? Allt prat om väder och jordgubbar, ett dopp på lunchen och fyra veckors sammanhängande semester kan låta märkvärdigt för någon som nyligen flyttat till Sverige, skriver Maddy Savage.

Vad är det som händer med svenskarna på sommaren egentligen? Maddy Savage är redaktör på engelskspråkiga tidningen The Local och hon flyttade till Sverige i september förra året. Nu när sommaren är här har hon märkt av hur svenskarna byter skepnad och börjar prata om helt andra saker.

I en artikel skriver hon om tio svenska meningar som du bara hör på sommaren, till exempel ”varifrån kom alla dessa människor”, ”det är alltför ljust”, eller att löpsedlarna helt verkar byta tema.

– Vädret och jordgubbarna syns överallt i media nu. Men jag förstår det, folk är så beroende av att veta och att kunna planera när de kan ta semester och njuta av sin lediga tid. Efter att ha levt igenom den mörkaste november i historien och den blötaste maj på årtionden så kan jag verkligen förstå varför svenskar omfamnar solskenet och prioriterar det, säger hon.

– Men en kompis sa också till mig att hon saknade att tända ljus.

"Svenskar, ni är underbara vänner – men hemska främlingar"

Men det som Maddy reagerade på mest är hur svårt det är att få tag på folk under sommarmånaderna, ofta nås man av ett automatiserat meddelande som kungör att personen är på semester och kommer tillbaka om en månad.

– Jag har verkligen reagerat på arbetskulturen, och tanken att folk har rätt att ta fyra veckor ledigt i sträck. Och på många företag där vänner till mig jobbar är det okej att inte kolla sin jobbtelefon efter klockan fyra på sommaren. Jag tycker det är fantastiskt att många arbetsgivare erbjuder så bra flexibilitet under den här tiden av året, det är helt främmande för mig som har jobbat i London.

Och till och med som vädret har varit under de inledande sommarveckorna detta år tycker hon sig ändå se större leenden och generellt mer glädje hos svenskarna.

– Det är  jättetrevligt och avslappnat , jag tycker att svenskar är mer öppna för att testa och göra olika saker nu, och det är jätteroligt att vara med om det, säger hon.

Britten, schweizaren, amerikanen: Det här älskar vi med Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset