Den dåvarande Ukip-ledaren Nigel Farage håller upp ett pass under ett kampanjmöte för Brexit-sidan i juni.
Den dåvarande Ukip-ledaren Nigel Farage håller upp ett pass under ett kampanjmöte för Brexit-sidan i juni.

EU-kommissionens planer på ett europeiskt Esta oroar i Storbritannien. Brexit kan leda till att britterna nu måste söka inresetillstånd för att besöka övriga Europa.

EU-kommissionen planerar att införa ett system som liknar USA:s Esta, visumregler där man får betala en avgift och ansöka på nätet, skriver brittiska The Guardian.

Det europeiska så kallade Etias-systemet förväntas ge ordentligt klirr i kassan. Avgifter från 13,8 miljoner resande gav i fjol USA intäkter på 193,2 miljoner dollar, drygt 1,6 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. EU i sin tur förväntar sig intäkter på minst fem miljarder om året.

►KOLUMN: Johan Norberg: Brexit kan vara början på slutet för EU 

I nuläget kan britter visa sitt pass vid inträdet i Schengen-området men därefter resa fritt i området, eftersom Storbritannien är med i EU men inte i Schengen-samarbetet. Efter ett utträde ur EU menar juridiska experter att man i stället skulle behöva ansöka om inresetillstånd och betala för sig, enligt The Guardian. 

– Det kommer att vara störande för en massa människor, säger Steve Peers, professor i EU-lagstiftning vid universitetet i Essex, till tidningen.

– Vi kan begära fri rörlighet, men alla arrangemang kommer att behöva vara ömsesidiga.

Planerna på ett europeiskt Esta började utformas 2011.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit