Många britter tycker landet är på fel väg, här illustrerat av satirteckning i samband med en aktuell brexit-rättegång i London.
Många britter tycker landet är på fel väg, här illustrerat av satirteckning i samband med en aktuell brexit-rättegång i London.

Var ska alla EU-vurmande britter ta vägen efter brexit? Många verkar luta åt Sverige och Danmark.

Antalet britter som söker medborgarskap i andra EU-länder har ökat kraftigt i samband med Storbritanniens folkomröstning i juni om att lämna Europeiska unionen.

Sverige är allra hetast, i alla fall av de 18 EU-länder London-tidningen The Guardian har fått statistik ifrån. Januari-augusti 2016 sökte över 1 100 britter svenskt medborgarskap, en ökning med drygt 200 procent jämfört med samma period 2015. Antalet inkomna ansökningar var som allra högst under veckorna kring folkomröstningen vid midsommar.

Danmark verkar vara en ny upptäckt för många britter – där har antalet ansökningar stigit med nästan 900 procent, men från låga nivåer. Under de första åtta månaderna 2015 ville bara 30 britter bli danskar, i år var antalet uppemot 300.

Andra populära länder är Irland och Italien.

The Guardian understryker dock att man inte fått svar från nio EU-länder, däribland det mycket populära Spanien.

Och i förhållande till de 1,2 miljoner brittiska medborgare som bor i andra EU-länder är antalet ansökningar fortfarande väldigt litet. Det är också än så länge oklart hur mycket nytta britter kommer att ha av medborgarskap i något annat land. Frågor som fri rörlighet i Europa ska tas upp i de förhandlingar mellan Storbritannien och EU som väntas börja först i vår.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset