Brittiske utrikesministern Boris Johnson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid mötet i Ankara tidigare i veckan. Arkivbild.
Brittiske utrikesministern Boris Johnson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid mötet i Ankara tidigare i veckan. Arkivbild.

Cirkus brexit går vidare i väntan på en formell brittisk utträdesansökan ur EU.På vägen ut hjälper britterna gärna Turkiet in. Och från Frankrike erbjuds samtidigt en möjlighet att ångra sig.

På plats i Ankara i måndags lovade brittiske utrikesministern Boris Johnson att fortsätta stödja Turkiets ansökan om EU-medlemskap.

– Vi lämnar visserligen EU men vi lämnar inte Europa. Vi i Storbritannien fortsätter att passionerat och engagerat stödja Turkiet och den turkiska frågan, sade Johnson enligt Reuters.

Den yvige utrikesministern har själv turkiskt påbrå och hoppas framöver på ett "jumbofrihandelsavtal" mellan London och Ankara.

Storbritannien har ännu inte meddelat när landets formella utträdesansökan ska lämnas in, efter folkomröstningen i somras. Fast om Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy lyckas ta sig tillbaka till makten kanske britterna aldrig behöver gå ur.

I en intervju med tidningen Financial Times lovar Sarkozy hursomhelst att snabbt fixa ett utkast till ett nytt EU-fördrag om han vinner i nästa års franska presidentval.

– Jag skulle säga till britterna: ni har lämnat, men vi har ett nytt fördrag på bordet så ni har möjlighet att rösta igen. Det här är inte om det gamla Europa, utan ett nytt Europa, sade Sarkozy till FT i tisdags.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset