De anställda på boendet i Svartedalen i Göteborg upplever att kreativiteten och arbetsglädjen är större nu.
De anställda på boendet i Svartedalen i Göteborg upplever att kreativiteten och arbetsglädjen är större nu.

Både sjukhusavdelningar och småföretag har följt Svartedalens äldreboende som kortat arbetstiden till sex timmar. Nu uppmärksammas trenden i brittiska The Guardian.

– Jag brukade vara utmattad hela tiden. Jag kom hem från jobbet och slocknade på soffan, säger 41-åriga Lise-Lotte Pettersson, som är undersköterska på Svartedalen äldreboende.

Nu är hon piggare sedan arbetsplatsen bytte till sextimmars arbetsdag med bibehållen lön.

På Svartedalen betraktas försöket med sextimmars arbetsdag som en framgång, trots att man fått anställa 14 extra i personalen och det kostar staden pengar, skriver The Guardian.

Enligt chefen Ann-Charlotte Dahlbom Larsson så är kvaliteten i vården bättre liksom de anställdas välmående.

– Sedan 90-talet har allt färre jobbat allt mer – vi kan inte ha det så här längre, säger hon till den brittiska tidningen.

►LÄS MER: De blir först med sextimmars arbetsdag


– Inom vårdsektorn är det många som är sjuka eller deprimerade på grund av att de är utarbetade – och den här obalansen mellan jobb och vardagsliv är inte bra för någon.

Att jobba mer innebär inte nödvändigtvis att vi gör det effektivt och att resultatet blir bra, skriver The Guardian och tar även upp Toyotas service center i Göteborg som bytte till sextimmars arbetsdag för 13 år sedan och "har inte ångrat sig sen dess".

►LÄS MER: Efter Göteborgsförsöket – nu följer Stockholm och Malmö efter


Även apputvecklaren Filimundus i Stockholm och det norrländska konsultbolaget Brath lyfts fram som exempel på den svenska trenden.

– Produktivitet har fördubblats sedan 70-talet så tekniskt sett har vi potential att ha en fyratimmars arbetsdag, säger Roland Paulsen, forskare vid Lunds universitet.

Även affärstidningen Forbes har uppmärksammat de svenska arbetstidsförkortningarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi