En annan vinkällare. Arkivbild.
En annan vinkällare. Arkivbild.

Precis som vid vilken skilsmässa som helst siktar Storbritannien in sig på EU:s tillgångar. På listan står bland annat 5 000 flaskor vin, konjak och annan sprit.

Med en nettobidragsdel som motsvarar en åttondel anser Storbritannien att det är den del av EU:s 42 000 flaskor stora vin- och spritkällare som landet har rätt till, skriver Financial Times – vilket Dagens Nyheter var först att uppmärksamma.

Britternas "skilsmässoadvokater" har även ögonen på bland annat de stora pensionsfonderna för EU-byråkrater, med tillgångar på runt 60 miljarder euro – motsvarande nästan 578 miljarder kronor, och knappt 20 miljarder euro i lånefordringar hos Europeiska investeringsbanken (EIB).

– Självklart är vi ute efter tillgångarna, säger en brittisk tjänsteman till Financial Times.

Det är för att mildra den ekonomiska smällen av Brexit som de förväntat mycket komplicerade förhandlingarna om Storbritanniens rättmätiga del av EU:s tillgångar förbereds.

På lördagen tillträdde Franrikes tidigare utrikesminister Michel Barnier som EU:s chefsförhandlare. Han kommer troligen även att få hantera brittiska krav om att få tillbaka Londonbyggnaden som var det konservativa partihögkvarteret under Thatchereran, men som sedan 2010 är EU:s bas i landet.

Financial Times nämner även EU-parlamentets konstinnehav, där britterna vill ha 2,25 miljoner euro för sin hävdade andel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset