Storbritanniens försvarsminister avgår efter anklagelser om sextrakasserier.
Storbritanniens försvarsminister avgår efter anklagelser om sextrakasserier.

Försvarsminister Sir Michael Fallon har avgått och sagt att hans beteende kanske inte varit förenligt med de normer som förväntas av Storbritanniens militärer. Fallon berättade för BBC att det som var "acceptabelt för 15, 10 år sedan är helt klart inte acceptabelt nu". Han är den första politiker som slutar till följd av de nyligen avslöjade påståenden om allvarliga sexuella övergrepp i det brittiska parlamentet.

Avgången kommer en dag efter att en talesman för Fallon bekräftade att han lagt handen på journalisten Julia Hartley-Brewers knä under en middag 2002. Hartley-Brewer, tidigare politisk redaktör för Sunday Express, berättade för BBC Radio 4:s World Tonight: ”Om han har avgått för att han rörde mig för 15 år sedan är det verkligen den mest absurda orsaken för att någon ska har förlorat sitt jobb i universums historia, så jag hoppas att det inte är på grund av det. ”

Enligt vad BBC erfar har det dykt upp fler anklagelser mot Fallon och hans olämpliga beteende efter Hartley-Brewers anklagan. Den politiske redaktören hos BBC, Laura Kuenssberg, sa att hennes källor inte tror att Fallon är ”någon form av rovdjur”, men att hade känt att han inte kunde garantera att han skulle kunna redogöra för varje möte eller handling under sin långa karriär som minister.

I sitt avgångsbrev sade Fallon: ”Ett antal påståenden har uppstått om parlamentsmedlemmar under de senaste dagarna, inklusive några om mitt tidigare beteende. Många av dessa påståenden har varit falska men jag accepterar att jag tidigare inte alltid kunnat leva upp till de höga normer som vi kräver av Försvarsmakten som jag haft äran att representera.”

I en intervju med BBC efter avgången utvecklade Fallon sitt resonemang: ”Parlamentet måste nu rannsaka sig själv och premiärministern har klart framhållit att beteenden och attityder måste förbättras och vi måste kämpa emot alla former trakasserier.”

När han frågades om han trodde att han skulle be om ursäkt, sa Fallon: ”Jag tror att vi alla måste titta tillbaka i det förflutna, det finns alltid saker du ångrar, saker du skulle ha gjort annorlunda.”

Premiärminister Theresa May beklagar Fallons avgång eftersom han var en mycket seriös och kompetent minister, men hon lovordar honom för han rakryggade avgång och tycker att han visar vägen för det beteende vi ska kunna förvänta oss av regeringsrepresentanter och ministrar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset