Brittiska domare klädda i sina traditionella peruker och rockar
Brittiska domare klädda i sina traditionella peruker och rockar

Fyra brittiska domare har tvingats lämna sina jobb efter att det avslöjats att de använt sina arbetsdatorer för att kolla på porr. Enligt rättsexperter kan det leda till att brottslingar de dömt kan få sina domar hävda.

Tre brittiska domare har fått sparken och en fjärde har sagt upp sig efter att de avslöjats att de använt sina arbetsdatorer för att titta på porr. Myndigheten som utrett domarna har hittills varit sparsamma med detaljer om var och när de ska ha titta på porr. Om det visar sig att de gjort detta under domstolsförhandlingar kan det innebär att dömda brottslingar kan överklaga domstolens beslut och ansöka om att få sina domar hävda, skriver The telegraph.  

– De beror helt på de fakta som kommer fram om de exakta omständigheterna men advokater som representerar klienter kommer vara intresserade av att slå fast ifall de finns grunder till ett överklagande, säger en talesperson för Law society som representerar 100 000 advokater i England och Wales till The telegraph.

Enligt utredningen ska domarna inte ha begått några lagbrott men uppvisat ett oacceptabelt beteende för en domare genom att använda sina arbetsdatorer för att titta på porr vilket ansetts som tillräcklig grund för avskedandet. Enligt uppgifter ska fallen inte vara kopplade till varandra utan ha pågått på olika platser och tidpunkter.

Avslöjandet kommer också bara några veckor efter att den hösta domaren i England och Wales, Lord Thomas, uttalat sig om sin allvarliga oro inför att internetpornografi ledde till att våldtäktsmän och mördare begick värre brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset