Regeringen röstade emot att inkludera djurs medvetenhet i lag, med 313 röster mot 295.
Regeringen röstade emot att inkludera djurs medvetenhet i lag, med 313 röster mot 295.

Den brittiska regeringen har inför Brexit röstat emot att inkludera delen i EU:s Lissabonfördrag om djurs medvetenhet – och röstar således emot erkännandet av att djur kan känna känslor och smärta.

Lagförslaget att inkludera erkännandet av djurs medvetenhet lades fram av det Gröna Partiets förra onsdagen, men röstades ned med 313 röster mot och 295 röster för.

Beslutet har efteråt följts av kritik från flera djurrättsorganisationer och djurrättsaktivister. Enligt många går det emot miljöministern Michael Goves tidigare löfte att prioritera djurs välfärd efter Brexit, skriver The Independent.

LÄS MER: Djuren halshuggs utan bedövning – nu ska slakterierna övervakas

Ett av regeringens argument till beslutet var att djurs medvetenhet redan inkluderas i landets Animal Welfare Act från 2006. Men enligt RSPCA, Storbritanniens största djurrättsorganisation, syftar den lagen bara på husdjur och täcker inte medvetenhet.

– Vi vet att erkännandet av djur som medvetna varelser har varit ett effektivt sätt för att förbättra djurs välfärd i EU. Om Storbritannien ska uppnå miljöministerns mål att nå högsta möjliga djurskydd efter Brexit, måste man göra detsamma, berättar David Bowles från RSPCA, i en intervju med Farming UK.

En annan som kritiserat beslutet är djurlivsfotografen Richard Bowler.

– Forskning visar mer och mer på djurs intelligens och känslor och trots det har regeringen ännu en gång ignorerat det. Det kan bara finnas ett skäl till att förneka djurs medvetenhet och det är för att exploatera dem, skriver fotografen på sin Facebook sida.

LÄS MER: Lista: Här är de mest populära djuren på den illegala marknaden

Gröna partiets Caroline Lucas, som lade fram förslaget, har dock kommenterat att det fortfarande är möjligt att beslutet ändras.

– Jag vet att djurälskare kommer att vara oroliga över det här bakslaget, men det finns fortfarande en chans att House of Lords ändrar förslaget och bekräftar djurs känslor i brittisk lag.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset