De som rökte en eller färre cigaretter per dag, men ändå rökte då och då, hade 64 procents högre risk att dö i förtid än de som inte rökte alls.
De som rökte en eller färre cigaretter per dag, men ändå rökte då och då, hade 64 procents högre risk att dö i förtid än de som inte rökte alls.

Röker du ett par cigaretter om dagen eller i veckan i tron om att det inte är särskilt farligt? Här kommer några dåliga nyheter. En ny studie visar nämligen att det är farligare än vad man tidigare trott.

Det är inte längre särskilt populärt att röka. Enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, så har rökningen minskat kraft under 2000-talet. Vid 2000-talets början rökte ungefär 19 procent av svenskarna mellan 16 och 84 år dagligen. Idag är den siffran ungefär 12 procent.

LÄS MER: Här förbjuder de rökning helt

Det är dock främst dagligrökningen som minskat, och andelen som röker sporadiskt har legat stabilt på runt 10 procent ganska länge. Den som röker sporadiskt, även om det bara rör sig om några cigaretter i veckan, har dock även dem en högre risk att dö i förtid. Det visar en ny studie som under måndagen publicerades i den vetenskapliga journalen JAMA Internal medicine.

Studien, som genomfördes av National cancer institute, studerade nästan 300 000 personer mellan 59 och 82 år under en tioårsperiod. Resultaten var tydliga.

Budskapet är att det inte finns någon säker nivå av rökning

De som rökte en eller färre cigaretter per dag, men ändå rökte då och då, hade 64 procents högre risk att dö i förtid än de som inte rökte alls. De som rökte en till tio cigaretter om dagen hade en 87 procent högre risk att dö än de som inte rökte alls.

Framför allt såg forskarna en tydlig koppling mellan rökning och lungcancer. De som rökte sällan, mindre än en cigarett om dagen, hade en nio gånger så hög risk att dö i lungcancer än de som inte rökte alls. De som rökte mellan en och tio cigaretter om dagen hade en tolv gånger så hög risk att dö i lungcancer.

– Budskapet är att det inte finns någon säker nivå av rökning, säger forskarens huvudförfattare Maki Inoue Choi till Washington post.

Enligt forskarna finns det en vanlig missuppfattning, framför allt bland unga, att de inte fanns någon fara i att röka om rökningen skedde sällan. Men enligt studien underskattar alltså dessa rökare risken deras rökning medför.

LÄS MER: Bötfäll alla som röker på gatan – ge pengarna till cancerforskning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset