33-åringen i Solna tingsrätt tillsammans med sin försvarare under rättegången. Arkivbild.
33-åringen i Solna tingsrätt tillsammans med sin försvarare under rättegången. Arkivbild.

Deras relation varade bara några månader. Men för kvinnan kom det att bli en fasansfull tid fylld av hot och våld – som slutade med hennes död. Nu döms den 33-årige mannen till livstids fängelse för det brutala mordet.

Klockan är 05.10 den 4 juni när en taxi stannar utanför den 41-åriga kvinnans hus i Bromma i Stockholm och mannen kliver ur. Mindre än en kvart senare ringer han 112 och säger: "Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar ni får komma och ta mig."

Kvinnan ligger då svårt misshandlad och medvetslös på golvet. Hon har utsatts för ett besinningslöst våld riktat nästan enbart mot huvudet. Under delar av misshandeln har mannen suttit på henne, vilket gjort att hon helt saknat möjlighet att undkomma eller försvara sig.

På sjukhus konstaterar läkarna att hennes liv inte går att rädda. Tre dagar senare stängs hennes respirator av.

Strängaste straff

Nu döms 33-åringen för mord och grov fridskränkning till lagens strängaste straff – livstids fängelse – av Solna tingsrätt. Det var också vad åklagaren yrkade.

"Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall – men tingsrättens dom borde stå sig väl vid en överprövning i hovrätten", säger åklagare Tobias Kudrén i en skriftlig kommentar.

33-åringen har erkänt att han orsakat våldet, men nekat till att hans avsikt var att döda. Enligt tingsrätten finns inte heller något som tyder på att han planerat att döda kvinnan. Däremot anser domstolen att han under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han har tidigare utsatt personer för våld mot huvudet, vilket i ett fall lett till döden och i ett annat till bestående hjärnskador.

Var likgiltig

Enligt domstolen var han likgiltig inför vad som kunde hända. Att han ringde 112 ses inte som någon förmildrande omständighet.

Svartsjuka var en utlösande faktor till mordet. Att kvinnan utsattes för upprepat allvarligt våld, i sitt hem, och att hon i fysisk styrka var helt underlägsen mannen, är enligt domstolen försvårande. Men att det blir livstid har även att göra med de tidigare allvarliga våldsbrott mannen begått.

Han döms även för ytterligare brott riktade mot en annan kvinna, och ska också betala skadestånd till 41-åringens mamma samt två systrar.

Pontus Lundahl/TT
Livstid blir straffet för 33-åringen, meddelade Solna tingsrätt i dag.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset