Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning.
Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning.

En 24-årig man i USA tog sig in på en utställning och tänkte ta en selfie med sin smartphone – men råkade bryta tummen på den 2 000 år gamla statyn.

Det var i samband med en julfest  på ett museum i Philadelphia i USA i december som en 24-årig man fick nys på en olåst dörr och därmed tillträde till utställningen av de kinesiska Terrakottakrigarna. Något som rapporterats om i amerikansk och kinesisk media, skriver The Guardian.

Han ska då ha velat ta en selfie på en av krigarna med sin smartphone men råkat bryta tummen på statyn – något som nu fått stora konsekvenser.

De omkring 2 000 år gamla statyerna om totalt 10 terrakottakrigare var utlånade för en tillfällig utställning och utgör en del av Kinas mest kända arkeologiska fynd. Den nu skadade lerfiguren ska ha varit värd omkring 35 miljoner kronor.

LÄS MER: Kina firar med hundstaty av Trump

– Vi uppmanar USA att ge gärningsmannen ett hårt straff, sa Wu Haiyun, ansvarig för utlåningen av krigarna, till kinesisk television på måndagen, enligt BBC. Dessutom ska två kinesiska experter nu skickas till USA för att bedöma skadan.

Anställda vid muséet upptäckte inte att tummen saknades förrän i början av januari, men lyckades till slut nysta upp händelsen och fem dagar senare fick de tag på 24-åringen som erkände och medgav att han hade haft tummen förvarad i en byrålåda.

LÄS MER: Kina anklagar USA för kalla kriget-mentalitet

I förra veckan blev han formellt anklagad för stöld och för att ha gömt undan konstverk – men släpptes sedan på fri fot mot borgen.

Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Museum USA kina