Brynäsjubel efter att Jonathan Pudas gjort 0–1 bakom Skellefteås Joni Ortio.
Brynäsjubel efter att Jonathan Pudas gjort 0–1 bakom Skellefteås Joni Ortio.

Brynäs bröt en 15 matcher lång mardrömssvit mot Skellefteå när man vann med 2–1 på bortais.Gävlelaget närmar sig toppen av SHL samtidigt som Skellefteå nu åkte på sin fjärde raka förlust, inklusive CHL.– Det krävsmycket för att vinna här uppe. Både stukade fötter och bra målvaktsspel, säger Tommy Sjödin, Brynäs assisterande tränare.

Han fick ersätta den ordinarie tränaren, Thomas "Bulan" Berglund, som tvingades att besöka akuten efter att ha stukat foten i ilskan över en Brynäsutvisning i den första perioden. "Bulan" missade därför när Brynäs tog sin historiska seger med hjälp av David Rautios suveräna målvaktsspel.

Han missade också när Jonathan Granström med sin heta vilja efter 11.20 i mittenperioden gjorde det matchavgörande målet.

– Vi hade bestämt oss innan att vi skulle vinna i dag. Det är alltid skönt att göra mål men det är lagsegern som är viktigast i dag, säger Granström.

Brynäs bröt sin svit – och det här verkar också kunna bli säsongen när Skellefteås svit på sex raka finaler bryts. Nu förlorade laget för fjärde matchen i rad, CHL inräknat, och har bara mäktat med att göra tre mål på de förlustmatcherna.

– Tufft såklart. Det känns riktigt surt i dag för vi gör många saker mycket bättre än i de tidigare matcherna. Vi visar pondus och attityd så det känns jobbigt att skjuta 43 skott och bara göra ett mål, säger Skellefteås tränare Fredrik Öberg.

Tveksam start

En gemensam nämnare för Skellefteås tre tidigare förlustmatcher mot HV 71, Jyväskylä och Djurgården var att laget inte varit på tårna i början. Nu började man lika tveksamt.

Brynäs tog ledningen med 1–0 efter 3.16  i mittenperioden när en helt ensam Jonathan Pudas bara några meter från Skellefteås mål kunde dundra upp pucken i nättaket.

Sedan tog Niclas Burström över huvudrollen på isen för ett tag. Skellefteåbacken tar för sig mer och mer offensivt och trodde att han kvitterat till 1–1 när han forcerade in pucken. Men domarna ansåg efter videogranskning att han stört den storspelande Brynäsmålvakten David Rautio och dömde bort målet. Strax efteråt hade Burström bara att lägga in kvitteringen i öppet mål – då kom Rautios klubba farande och det blev inget mål den gången heller.

Siktar högt

Men trägen vinner. Hete Burström fick sitt mål efter 13.09 i den andra perioden när han träffades av ett skott från Joakim Lindström så att pucken gick i mål. Målet betydde reducering till 2–1 eftersom Brynäs Jonathan Granström dryga minuten tidigare visat hetaste viljan framför Skellefteåmålet och utökat lagets ledning.

I slutperioden jagade Skellefteå kvittering och skapade en hel del målchanser men Brynäs kunde hålla undan till en välförtjänt seger.

– Vi siktar högre än så här. Ändå tycker jag att vi har höjt oss en del jämfört med tidigare, säger Fredrik Öberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset