Brynäs Ponthus Westerholm, Oskar Lindblom och Jesper Jensen jublar efter Lindbloms 7–2-mål mot Frölunda.
Brynäs Ponthus Westerholm, Oskar Lindblom och Jesper Jensen jublar efter Lindbloms 7–2-mål mot Frölunda.

Omdiskuterade mål, matchstraff, tre tvåmålsskyttar, indianare och udda fullträffar. Brynäs hemmapremiär hade allt, inklusive en överkörning av de svenska mästarna Frölunda (7–2)– Jag är inte förvånad. Det ska vara jobbigt att möta oss och de blev trötta verkar det som, säger tvåmålsskytten Ponthus Westerholm.

Gästerna ställde SHL-debutanten Dan Bakala i mål – och vilken mardrömsmatch han fick.

De egna utespelarna for mestadels runt och stressade åt alla håll, glömde (?) hjälpa sin målvakt och stod till och med för en assist vid Brynäs 5–1-mål då Frölundaforwarden Simon Hjalmarsson skulle rensa pucken men istället lade den rakt på Ponthus Westerholms blad och frustrerad bara kunde se på när direktskottet skickade pucken som en raket in i mål.

– Pucken kom perfekt, det var bara att trycka till! Det var lite tur men det är skönt att man är på rätt plats, säger Brynäsforwarden.

Domarna i fokus

Men det var inte Brynäs sju mål, Brynäs tre tvåmålsskyttar eller att de nordamerikanska nyförvärven hade show som blev kvällens samtalsämne.

Det blev istället domartrions inblandning i två situationer.

Ponthus Westerholms första mål för kvällen (2–0) efter 1.49 av andra perioden, godkändes trots att spelet var avblåst någon sekund innan pucken gick in.

TT: Ponthus, du sa i en pausintervju att "alla hörde att det var blåst"?

– Ja, men jag tror att pucken hade gått in i vilket fall. Den var redan på väg och målvakten hade inte kunnat göra något annorlunda oavsett när han hade blåst. Men vi blev ju av med det andra målet också så udda får vara jämnt.

"Riktig blunder"

Det "andra målet" som Brynäsforwarden syftar på dömdes bort felaktigt några minuter senare, då domaren blåste för tidigt för en interferenceutvisning precis när Daniel Paille styrde in pucken i mål.

– Där klantade jag till det. Jag gjorde en riktig blunder och blåste alldeles för tidigt vid den utvisningen, medger huvuddomaren Daniel Winge.

Han åkte även fram till Brynäs bås direkt och bad om ursäkt.

TT: Vad säger du om 2–0-målet?

– Frölunda tycker att vi har blåst av för en målvaktsblockering innan pucken är över linjen men så ser inte jag på det. Jag ser att pucken har gått över förlängda mållinjen och att det blir mål innan jag har blåst så för mig är det inga konstigheter.

Tilläggas bör att domarna inte får göra en videokoll på just om spelet är avblåst eller inte.

Om 2–0-målet påverkade matchen?

Kanske, men Brynäs hade full kontroll från start samtidigt som Frölunda aldrig fick till något ordnat spel.

Lagen möts igen redan på lördagskvällen i Göteborg, något som Ponthus Westerholm längtade efter direkt efter fredagens storseger:

– Klart det är bra för självförtroendet att puckarna ramlar in, men det går inte att leva på detta. Frölunda får väl en jäkla revanschlust nu mot oss, så det gäller att vi är på tårna där nere för det kommer gå fort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset