Lotta Imberg

Ellinor Isfors har skrivit en uppsats om kvinnlig orgasm.

ORGASM Det finns mallar för hur en sexualakt ska se ut – och de går ut på att mannen ska få orgasm.
– Att kvinnan också får det ses som bonus, säger Ellinor Isfors, blivande psykolog.

Hon har skrivit en uppsats om kvinnor i heterosexuella förhållanden som har svårt att få orgasm. Där har hon djupintervjuat tre kvinnor som lider av problemet, samt tre män som levt i hop med kvinnor som haft svårt att få orgasm.
– Det drabbar båda parter i förhållandet. Naturligtvis kvinnan, men de allra flesta män tycker inte heller att det är så roligt om kvinnan aldrig får orgasm.

Förutom den mall för sex som ofta finns, åtminstone i nya förhållanden, är ett annat hinder för den kvinnliga orgasmen vår omedvetna uppfostran.
– Män växer upp med föreställningen att de själva måste ta ansvar och se till att de får orgasm. Kvinnor är uppfostrade på samma sätt, de ser det också som mannens ansvar.

Lösningen menar Ellinor Isfors är att kvinnor ska våga känna efter och först formulera för sig själva hur de vill ha det.
– Det finns studier som säger att det för 70 procent av alla kvinnor inte räcker med samlag för att få orgasm. Det behövs ytterligare stimulering, och det är den man måste våga be om. Man behöver inte följa det man tror är mallen för ett samlag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset