Det var på Burger King vid Medborgarplatsen som en medarbetare satte upp ett hjärta i kassalinjen.
Det var på Burger King vid Medborgarplatsen som en medarbetare satte upp ett hjärta i kassalinjen.

På Burger King-restaurangen vid Medborgarplatsen i Stockholm valde en medarbetare att sätta upp en bild på ett hjärta i kassalinjen. I en artikel på en högerextrem sajt uppmanar man till bojkott av restaurangen på grund av det.

Den senaste veckan har gruppen ”Unga i Sverige”, ett nätverk av unga afghaner, demonstrerat på Medborgarplatsen mot utvisningarna till Afghanistan.

På lördagen deltog över 1000 personer i en demonstration för att stödja afghanerna – bland annat genom att hålla upp lappar med hjärtan på och skandera ”kärlek, kärlek, kärlek”.

På Burger King-restaurangen intill hade en medarbetare satt upp en liknande lapp med ett hjärta på i kassalinjen. Det fick en högerextrem sajt att skriva en text – där de uppmanar till bojkott av Burger King.

LÄS MER: Här får de afghanska ungdomarna stöd – av över 1000 demonstranter

”Burger king tar ställning för illegala papperlösa utvisade flyktingar” lyder rubriken till texten. Den innehåller formuleringar som ”då de tar ställning för personer som blivit utvisade 2 och 3 gånger så kan vi utgå ifrån att burger king kommer stå upp även för massmördare som återvänder från Syrien” och ”att ett så pass stort företag står bakom lagbrott är en riktig skymf”.

När Metro kontaktar Burger King meddelar hamburgerkedjans marknadsansvarige att vd:n, Rune Sandvik, har svarat sajten.

Han menar att Burger King inte tar politisk ställning, inte heller i det här fallet.

”Vi förhåller oss till de lagar och regler som råder i Sverige. Det är väldigt viktigt för oss att vara tydliga med att alla människor är välkomna hos oss, oavsett ursprung, religion, sexuell läggning eller politisk uppfattning. Anledningen till att hjärtat placerades där var för att en medarbetare på Burger King Medborgarplatsen tyckte att det skapade fin stämning på restaurangen och hade ingenting att göra med ett politiskt ställningstagande”, fortsätter han.

Den högerextrema sajten har tidigare förekommit i Viralgranskarens granskningar. De har bland annat felaktigt påstått att Stefan Löfven bar en klocka värd flera hundra tusen kronor.

LÄS MER: Nej, Löfvens ”socialistklocka” kostar inte 275 000 kronor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset