En kvinna i franska Marseille går ner i havet iförd en burkini. Arkivbild.
En kvinna i franska Marseille går ner i havet iförd en burkini. Arkivbild.

Efter franska samhällens införande av burkini-förbud kommer fler bilder på polistillslag mot kvinnor på stränderna.Ingripandena kritiseras samtidigt mycket fränt.

– Det är djupt diskriminerande och vittnar om vilket otroligt obehagligt samhälle vi närmar oss i Europa där man ställer grupper mot varandra, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

Europeiska medier rapporterar om minst två fall där påklädda kvinnor på stränder hotats med pepparsprej av polis. Enligt brittiska The Sun gav beväpnad polis 34-åriga Siam en bot på 10 euro för att hon hade klädsel som liknade en burkini (en täckande baddräkt) på stranden vid Promenade des Anglais i Nice. Tidningen publicerar bilder som uppges visa händelsen, och rapporterar också om ett liknande fall i Cannes.

Upp i rätten

Bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) går till storms mot polisinsatserna, och hashtagen #WTFFrance (vilket ungefär betyder "vad i helvete Frankrike") går het på Twitter.

Nyhetsbyrån AFP har fått se Siams bot, som är formulerad som att hennes klädsel inte "respekterar moral och sekularism".

Enligt vissa vittnesuppgifter i medier ska poliserna i de aktuella fallen ha hejats på med rasistiska slagord från andra strandbadare.

Förbuden mot den heltäckande baddräkten burkini ska på torsdagen tas upp i Statsrådet, Frankrikes högsta administrativa domstol (som motsvarar svenska Högsta förvaltningsdomstolen).

Den franska muslimska organisationen CFCM krävde att få träffa inrikesminister Bernard Cazeneuve för att diskutera burkiniförbudet. Efteråt sade inrikesministern att det inte får leda till "stigmatisering" eller "skapa fientlighet mellan fransmän".

Islamofobi får utrymme

Anne Ramberg reagerar mycket starkt på bilderna där fransk polis får en kvinna att ta av sig plagg på en strand.

– Att behandla människor, kvinnor, på det här sättet med stöd av lagstiftning och rättstillämpning och att uniformerade poliser ska tvinga en kvinna att klä av sig på stranden – det är ju närmast häpnadsväckande, säger hon.

Ramberg tycker att utvecklingen i Europa är djupt obehaglig, och att islamofobin tillåts att få utrymme.

Hon säger att tillämpningen av regelverken är upprörande, men upprörande är också grundorsaken – att burkini-förbuden införs.

– Redan det finns det anledning att vara väldigt kritisk till.

Pernilla Ouis, docent i hälsa och samhälle med inriktning på etniska relationer vid Malmö högskola, menar att burkinin – som designades 2003 – i sig är ett tecken på integration och anpassning. Hon säger att en kamp mellan sekulära och fundamentalistiska krafter i Frankrike ligger bakom förbuden.

Hot och trakasserier

Dessutom kan det finnas kommersiella intressen som vill få bort religiösa plagg från stränderna, av rädsla för att andra människor kan skrämmas bort, säger Ouis.

– Man vill inte ha muslimer som ser ut på det viset där. Man vill ha muslimer som går klädda i vanlig baddräkt – det är fine. Det är inte islam som sådant, man vill sätta ner foten och säga det är det här som gäller här.

Den granskande sajten Kit har pratat med Erwann Le Hô, pressansvarig i staden Nice, som säger att kvinnan i det aktuella fallet fick böta. Hennes identitet är okänd, liksom hennes version av händelsen. Men enligt polisens version tog kvinnan av sig kläderna för att visa att hon hade baddräkt under, utan att polisen bad henne göra det, säger Le Hô.

Staden tar polisens agerande i försvar fördömer de hot och trakasserier som poliserna utsatts för efteråt.

– Polisernas ansikten syns på bilderna och många har råkat ut för trakasserier eftersom det här har fått stor spridning i sociala medier, säger Le Hô.

Chris Carlson/AP/TT
Våtdräktsliknande täckande badkläder för muslimska kvinnor väcker debatt. Här en variant i Kalifornien. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset