Burma väntas få svårt att hejda spridningen av zika. Bilden är från den forna huvudstaden Rangoon.
Burma väntas få svårt att hejda spridningen av zika. Bilden är från den forna huvudstaden Rangoon.

Burma är inte redo för att hantera ett utbrott av zika, varnar experter. Landets hälsoansvarige har sagt att alla graviditeter bör undvikas det närmaste halvåret.

Hälsodepartementet skär i antivirusåtgärder på grund av brist på pengar, utarbetade läkare skippar patientkontroller och gravida kvinnor uppger att de inte känner till farorna. Den bilden ger nyhetsbyrån Reuters efter att ha studerat situationen i Rangoon-området.

Gravida kvinnor är i fokus kring virusspridningen eftersom det myggburna viruset kopplas till fosterskadan mikrocefali.

Burma upptäckte sin första zikasmittade patient för drygt två veckor sedan. Landet har svårt att hantera fenomenet, exempelvis är vårdbudgeten per person bara en artondel av vad den rikare grannen Thailand spenderar.

Bli inte med barn

Signalerna från landets ledning har också ifrågasatts. Doktor Soe Lwin Nyein, chef för en enhet inom hälsodepartementet, reagerade på landets första fall genom att uppmana alla i Burma att undvika att bli gravida det närmaste halvåret.

Utspelet togs inte emot väl. Det kan ses som både överdrivet och orealistiskt, och har fått specialister att undra vad Soe Lwin Nyein hade tänkt ska hända när halvåret har gått.

Världshälsoorganisationen WHO:s Burmachef doktor Jorge M Luna varnar för att det myggburna viruset lär sprida sig när det nu väl nått landet. Burma har mycket långa landgränser mot exempelvis Thailand, och inte resurser att virustesta in- och utresande.

60 länder

I Thailand rapporteras över 30 nya zika-fall den senaste veckan. Och i Vietnam har antalet drabbade fördubblats.

Zika är inget nytt virus, och oftast inte så allvarligt förutom för gravida kvinnor. Men det nuvarande utbrottet har fått en väldig spridning sedan larmen först kom i Brasilien förra året. Runt 60 länder och områden är drabbade.

Jim Damaske/AP/TT
Burma är inte förberett att hantera ett zikautbrott. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset