Busch Thor uppmanar Allianskollegorna till att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.
Busch Thor uppmanar Allianskollegorna till att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

Annie Lööf (C) ville sondera – men stoppades av allianskollegorna i M och KD. Nu tonar KD-ledaren Ebba Busch Thor ned betydelsen av agerandet. "Det här handlar om Sveriges bästa. Det här handlar inte om Annie Lööf", säger hon i TV4:s nyhetsmorgon.

Centerpartiets ledare Annie Lööf var redo för ett sonderingsuppdrag – men blockerades av KD och M. Det meddelande talmannen Andreas Norlén i går innan han berättade att han på måndag kommer att föreslå Ulf Kristersson som statsminister.

LÄS MER: Allianssprickan växer – Björklund och Lööf kritiska till M

Uppmanar till att rösta ja

Både Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund reagerade med besvikelse. De hade hellre sett att Alliansen fortsatt föra samtal med Miljöpartiet. Men den strategin håller inte Ebba Busch Thor med om.

– Att sitta i regering med MP löser varken matematiken eller något annat. Förutom att jag uppfattar att MP skarpt säger nej till en sådan konstellation har även S sagt nej till detta, säger hon i TV4:s nyhetsmorgon.

Samtidigt uppmanar hon Allianskollegorna till att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

– För vad är alternativet? Alternativet är att Sverige kanske hamnar i ett läge där vi återigen får en socialdemokratisk regering, säger Ebba Busch Thor.

Slutet på Alliansen?

Det har spekulerats kring att voteringen om Kristersson skulle kunna bli dödsstöten för Alliansen.

– Det beror på hur det här slutar. Alliansen finns inte till för vår egen skull utan för vad vi gemensamt tror är bäst för Sverige, säger Ebba Busch Thor när hon får frågan i TV4.

LÄS MER: Kristersson (M) vill ha med hela Alliansen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik