Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser inte att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser inte att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Arkivbild.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker till skillnad från Moderatledaren Anna Kinberg Batra inte att SD är ett rasistiskt parti.Hon utesluter inte passivt stöd från partiet.

I en intervju i tidningen Dagen säger hon att ett samarbete med SD inte är aktuellt. Men hon tillägger:

– Däremot har jag varit tydlig med att vi kristdemokrater ska gå fram med vår politik och alliansen ska vara beredd att gå fram med vår politik gemensamt. Om något annat parti i riksdagen väljer att stödja det, det måste vara upp till dem, säger hon.

I söndagens Agenda i SVT svarade Anna Kinberg Batra undvikande på frågan om Alliansen kan tänka sig att regera med någon form av stöd från SD. Däremot svarade hon ja på frågan om SD är ett rasistiskt parti. Men det tycker alltså inte Ebba Busch Thor.

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier, säger hon.

Balansera internt

Såväl inom Moderaterna som Kristdemokraterna finns grupper som vill att deras parti ska samarbeta med Sverigedemokraterna, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Anna Kinberg Batra sätter tydligt ner foten och säger att SD är ett rasistiskt parti, men Ebba Busch Thor ger lite till båda grupper inom KD. Hon säger att SD inte är ett rasistiskt parti, men understryker samtidigt partiets historia och att det finns personer i partiet som är rasister. Det kan vara ett sätt för henne att balansera den här komplicerade interna situationen, säger han.

Jonas Hinnfors tror också att KD-ledarens uttalande kan vara ett uttryck för röstfiske:

– Det är den andra aspekten, man vill locka tillbaka väljare från SD.

Inte ett problem

Ebba Busch Thor tycker inte att det är ett problem för Alliansen att partiledarkollegan Anna Kinberg Batra inte delar hennes syn på SD.

– Fyra partier ger fyra besked. Det sammantaget behöver inte vara ett problem när det väl blir dags för val, säger hon till tidningen.

Centerledaren Annie Lööf säger på Twitter att ”Centerpartiet står fast vid att inte samarbeta med SD”.

”SD är ett parti med rasistiska rötter och med en människosyn som står långt från min och Centerpartiets”, skriver hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset