Ebba Busch Thor svarar på kritiken efter sitt utspel om böneutrop.
Ebba Busch Thor svarar på kritiken efter sitt utspel om böneutrop.

I torsdags gick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ut och bad sina kommunpolitiker att säga nej till böneutrop från moskéer i Sverige. Uttalandet har fått kritik från flera håll, rapporterar Ekot.

Ris kommer bland annat från Aron Verständig, Judiska församlingens ordförande i Stockholm. I Dagens Nyheter menar han att uttalandet påminner om hur de första judarna i Sverige behandlades i 1700-talet.

”Budskapet från Kristdemokraterna och dess allierade är tydligt: bli som vi eller ge er av”, skriver han.

LÄS MER: Ebba Busch Thor: ”Vi är emot böneutrop”

Ebba Busch Thor slår ifrån sig kritiken.

– Jag blev faktiskt ganska sårad av den liknelsen. Jag tycker inte att det håller alls. Det här handlar inte alls om att säga att muslimer inte får finnas i Sverige. Det var det man sa till judar på 1700-talet. Det är ett ganska grovt övertramp att likna det, menar jag, säger hon till Ekot.

Andra har undrat varför Busch Thor vill stoppa böneutrop men tillåta religiösa friskolor. Ebba Busch Thor menar att den rättigheten står inskriven i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och kan inte tas bort. Till Ekot säger hon också att utspelet inte ska ses som kritik av Islam.

– Det här lite misstänkliggörandet som ibland dyker upp i diskussionen kring böneutrop, det har inte att göra med att det är en specifik religion, säger hon.

LÄS MER: Nya siffror: Så ligger partierna runt fyraprocentsspärren till

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset