Ska pumpan förvandlas till soppa och ungarna sluta att tigga snask? Det råder delade meningar om vad som gäller när halloween med råge passerats och allhelgona står för dörren.
Ska pumpan förvandlas till soppa och ungarna sluta att tigga snask? Det råder delade meningar om vad som gäller när halloween med råge passerats och allhelgona står för dörren.

Halloween är ett firande med läskiga förklädnader och små individer som tigger godis. Allhelgona är en allvarshelg då vi minns de döda. Men gränserna tycks inte helt glasklara för alla.

Halloween firas alltid på samma datum, den 31 oktober, som i år inföll i måndags. Men många svenska föräldrar tvingades att fixa fram små utklädningskläder för firanden på förskolor och skolor redan förra veckan. I samband med det tycks också vågen av dörrknackande och godistiggande ha dragit i gång.

När nu betydligt allvarsammare allhelgona närmar sig tycks allt fler störa sig på att det fortsätter att dyka upp utkläda barn som vill ha godis. Samtidigt finns det vissa som påstår att godistiggandet ska ske nu på fredag, inför alla helgons dag.

Ett virrvarr

Gillis Herlitz är doktor i etnologi och har forskat just om halloweenfirandet i Sverige.

– Varje land skapar ju sin egen tradition. Det är ju inte så att man bara tar en rakt av. Men om man ska följa det amerikanska mönstret och det gamla keltiska mönstret så ska det vara den 31 oktober, säger han till TT.

Därmed inte sagt att det finns ett rätt och ett fel datum.

– Vem äger rätten att strömlinjeforma detta? Jag tror att man kan säga att det är lika rätt den 31 oktober som den 4 november, som det är i år.

Gillis Herlitz har själv märkt av den rådande regellösheten kring godistiggandet. De första knattarna brukar ringa på dörren när oktober månads slut närmar sig, och sedan rullar det på.

Fortsatt förvirring

Vän av ordning kanske när en förhoppning om att halloweenfirandet ska sluta att vara så utdraget över tid. Men Gillis Herlitz tror att det kommer att fortsätta att spreta när det gäller val av dag för att dra runt på tiggarstråt.

– Halloween kom på allvar in i Sverige efter 1995, senare delen av 90-talet. Vi har ändå haft 20 år på oss och det tycks fortfarande råda förvirring.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset