Busschauffören döms för olaga frihetsberövande efter att ha vägrat släppa av en 14-årig pojke.
Busschauffören döms för olaga frihetsberövande efter att ha vägrat släppa av en 14-årig pojke.

Busschauffören vägrade släppa av en 14-årig pojke. Först efter att ha kört 15 kilometer genom Stockholm stannade chauffören, som skyllde situationen på ”hjärnsläpp”. Nu döms han för olaga frihetsberövande och ska även betala skadestånd till pojken.

Det var i början av november som busschauffören vägrade släppa av en 14-åring som befann sig ensam på bussen, som egentligen inte var i trafik. Först efter en tur på cirka 15 kilometer stannade chauffören, vilket Metro tidigare rapporterat om. Chauffören, som är i 50-årsåldern, åtalades för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott. Han har berättat att han var stressad och fick ”hjärnsläpp”. Han erkände dock att han hade kört pojken den aktuella sträckan, men nekade till brott.

LÄS MER: 3 saker du gör som busschauffören stör sig på

Nu har domen kommit. Rätten menar att det är utrett att pojken ”berövats sin frihet under den tid som bussfärden varade”. Rätten sågar även chaufförens invändning om att han inte kunde stanna på ett trafiksäkert sätt och släppa av pojken under sträckan.

Chauffören döms nu för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott. Rätten skriver att ”i det här fallet har NN varit berövad friheten i ungefär 15 minuter vilket är en förhållandevis kort tid. Situationen har ändå varit mycket skrämmande för NN som endast var 14 år när händelsen inträffade”.

Straffet för chauffören blir dagsböter om totalt 23 200 kronor. Han ska även betala skadestånd till pojken om 5 600 kronor.

LÄS MER: Kvinna i slagsmål med busschaufför

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset