Göran Sandberg säger att kollegorna står bakom honom i shortskampen.
Göran Sandberg säger att kollegorna står bakom honom i shortskampen.

Bussförarna får inte ha shorts på jobbet trots sommarheta bussar. Det vägrar Göran Sandberg acceptera. Därför bär han kjol i protest – för att sätta press på arbetsgivaren.

Bussarna kan bli väldigt varma när sommarsolen ligger på. Det kan bli ett arbetsmiljöproblem för bussförarna.

Därför ville Göran Sandberg, som kör buss i Umeå, ha shorts under arbetstid. Men det var inte ett alternativ, som Folkbladet har rapporterat om.

– Vi bytte arbetsgivare i fjol. Tidigare fick vi ha kortbyxor, nu får vi inte det. Jag har aldrig hört något klagomål från någon passagerare, säger Göran Sandberg till Metro.

LÄS MER: Ribbing sätter ner foten: Ha aldrig shorts i stan

När de beställer sina uniformer finns det olika alternativ för män och kvinnor, enligt honom. För män är det långbyxor som gäller medan kvinnor har kjol som ett alternativ.

Könsdiskriminering, tycker Göran Sandberg, som nu bär kjol under arbetstid för att belysa problemet och sätta press på arbetsgivaren Transdev.

– Det är hemskt att man 2017 ska ha så könsstereotypa bilder bland de som sätter policys, säger han.

Göran Sandberg, som även är fackligt aktiv, säger att kollegorna står bakom honom. Under onsdagen ska även en annan manlig förare ha efterfrågat en kjol.

Tror du att detta leder till förändring?

– De verkar ganska tjuriga. Jag tror inte att de kommer ändra sig på en gång.

LÄS MER: 7 gånger kvinnor har stoppats på grund av sin klädsel

Så här säger Eva Tiséus som är marknadschef på Transdev.

– Vi kör trafik över hela Sverige och det här önskemålet finns endast i Umeå vad jag känner till.

Enligt henne har de inga planer på att ändra sin uniformspolicy.

– Nej, inte i dagsläget. Vi har valt en uniform som vi tycker representerar vårt varumärke och det vi vill signalera mot passagerare.

Enligt Eva Tiséus kan kvinnliga bussförare ta ut en kjol och ett par byxor och manliga två par byxor. Men de män som trots det lyckas få tag på en kjol verkar kunna bära plagget utan reprimand.

– Han får bära kjol om han tycker det är bra, säger Eva Tiséus.

Tre andra klädkodsbråk

Bussförare i strumpprotest
För två år sedan skickades 13 bussförare i Stockholm hem eftersom de vägrade följa den nya klädkoden som innebar svarta strumpor och heltäckande skor. Det resulterade i flera inställda turer den dagen.

Arbetsgivaren backade
2013 gick flera manliga anställda på Roslagsbanan i Stockholm över till att bära kjol i sommarvärmen. Detta eftersom kortbyxor inte var ett alternativ. Arbetsgivaren backade efter några veckor och tillät shorts.

Protesten blev internationell
Redan för 14 år sedan var det en bussförare i Umeå som blev känd som Kjol-Mats efter att ha protesterat mot att shorts inte ingick i uniformen. Fallet fick internationell uppmärksamhet och det dåvarande bussbolaget backade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset