Flera busschaufförer skickades hem efter att ha vägrat att bära bussföretagets nya uniform – svarta strumpor.
Flera busschaufförer skickades hem efter att ha vägrat att bära bussföretagets nya uniform – svarta strumpor.

Flera busschaufförer skickades hem efter att ha vägrat att bära bussföretagets nya uniform – svarta strumpor. Nu har flera förare gått ut i en strumpprotest.

Den 1 juli införde bussbolaget Keolis den nya uniformen med svarta strumpor – även i sandaler. Under fredagen gick därför ett tjugotal förare ut i en strumpprotest, rapporterar Aftonbladet.

Chaufförerna straffades direkt och under fredagsförmiddagen blev fem busschaufförer hemskickade med löneavdrag – efter att ha brutit mot den nya klädregeln.

– Det är förnedrande att man inte får bestämma själv vad man ska ha på fötterna, säger en förare till Aftonbladet.

LÄS MER: SL-chaufför larmar: Det går att köra bussarna onykter

Flera förare som Aftonbladet pratat med anser att strumpregeln är att ta det för långt. Facket har inte ställt sig bakom protesten. Däremot stöder en facklig representant strumpmotståndarna. Han anser att det är ett avtalsbrott att Keolis inte har förhandlat med fackförbundet Kommunal på lokalnivå om den nya uniformen. Därför har han begärt om en förhandling med arbetsgivaren.

– Det här är en markering att ledningen måste börja lyssna på sina förare.

Men Keolis hävdar att det är en säkerhetsfråga och att det över huvud taget inte är lämpligt att arbeta i sandaler.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att köra i flipflops eller sandaler, som också kan glida av, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis, till TT.

Den nya uniformen har införts successivt sedan förra sommaren. I sydvästra Stockholm, där förare nu protesterar, infördes den häromdagen. Enligt Johan Nordfjäll är det naturligt att chaufförer skickas hem om de bryter mot rutinerna. Han påpekar också att uniformen har flera alternativ.

– De kan välja mellan flera olika klädesplagg, som shorts och kortärmad skjorta när det är varmt. Dessutom är alla bussar utrustade med AC på förarplats.

LÄS MER: Resenär får 30 000 kronor – efter att busschaufför använt könsord

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset