Den 1 juli införde bussbolaget Keolis den nya uniformen som bland annat innefattar svarta strumpor och mörka skor.
Den 1 juli införde bussbolaget Keolis den nya uniformen som bland annat innefattar svarta strumpor och mörka skor.

Flera busschaufförer skickades hem med löneavdrag efter att ha vägrat att bära bussföretagets nya uniform – svarta strumpor. I september ska parterna träffas i en lokal förhandling. – Vi är inte nöjda, säger Aydin, facklig samordnare i Keolis Söderhallen till Kommunalarbetaren.

Den 1 juli införde bussbolaget Keolis den nya uniformen. Förarna ska bland annat bära svarta strumpor och mörka skor. I sommarvärmen bar flera förare sandaler utan strumpor.

Fem chaufförer straffades direkt och blev hemskickade med löneavdrag – för att ha brutit mot den nya klädregeln. Då gick flera förare ut i en strumpprotest. Många ansåg att den påtvingade uniformen var integritetskränkande.

Keolis menade att det är handlar om förarnas och passagerarnas säkerhet.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att köra i flipflops eller sandaler, som också kan glida av, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis, till TT.

Enligt Johan Nordfjäll är det naturligt att chaufförer skickas hem om de bryter mot rutinerna. Han påpekar också att uniformen har flera alternativ.

– De kan välja mellan flera olika klädesplagg, som shorts och kortärmad skjorta när det är varmt. Dessutom är alla bussar utrustade med AC på förarplats.

LÄS MER: Resenär får 30 000 kronor – efter att busschaufför använt könsord

Klädbråket har infekterats ytterligare eftersom fackförbundet Kommunal och Keolis inte är överens om hur uniformen ska se ut, skriver Kommunalarbetaren.

– Nu kör Keolis sin linje. De struntar i det samverkansavtal som finns med Kommunal. Arbetsgivaren kallar det samverkan, vi kallar det motverkan. De konfererar och sen meddelar de oss vad de kommit fram till, säger Christer Swanson till Kommunalarbetaren.

Han menar att Keolis har trappat upp bråket genom att ge förarna löneavdrag vid minsta försening, oavsett vilken anledning som ligger bakom.

– Det kunde ha fallit en atombomb, vi får löneavdrag ändå. Stämningen är riktigt dålig på garaget.

”Pärlan” Aydin, facklig samordnare i Keolis Söderhallen, är inte nöj med den nya uniformen.

– Det är vi som behöver kläder som skyddar mot drag och fickor för våra saker som blåsrör, accesskort, penna och förarcertifikat. Den uniform vi nu har är inte anpassad för alla väder och saknar tillräckligt med fickor. Den sjunde september ska parterna träffas i en lokal förhandling.

LÄS MER: SL-chaufför larmar: Det går att köra bussarna onykter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset