Perihan "Pärlan" Aydin tycker att busschaufförerna behöver en bättre arbetsmiljö.
Perihan "Pärlan" Aydin tycker att busschaufförerna behöver en bättre arbetsmiljö.

Jag kommer körande med en fullsatt ledbuss till hållplats Kungsträdgården i Stockholm. Det är många som vill gå av, nya passagerare som ska gå på. Solen står högt, det är varmt. Svetten lackar. Jag kör förbi hållplatsen utan att stanna. Folk i bussen reagerar  ”men hallå, jag skulle gå av där”. De vid busshållplatsen viftar och ser förvånade ut.

Min hjärna är pocherad, den har förångats. Lagt av. På just den här turen hade jag tur i oturen med att en av våra chefer var med på bussen. Han förstod direkt vad som hade hänt och en halvtimme senare stod flera chefer vid Slussen och delade ut vatten till oss förare. Min diagnos: vätskebrist.

LÄS MER: Busschaufförer: Det här stör vi oss på hos er resenärer 

Att dricka eller inte dricka är frågan. Som förare kan man bara dricka så pass mycket så att man klarar två och en halv timme bakom ratten. Vi förare är experter på blåsans och tarmarnas begränsningar. Men då de blir väldigt varmt ibland så händer det att vi förlorar kontrollen. Att sitta länge i höga temperaturer kan vara direkt farligt, inte bara för mig utan även för alla runt omkring bussen. Och det kommer smygande.

LÄS MER: Busschaufför avvisade passagerare: Blev brutalt misshandlad 

Det är vår arbetsmiljö ni kliver in i på vägen till och från era arbeten, det är den era barn åker med på vägen till skolan. Vår arbetsmiljö är avhängd på de beslut som Stockholms stad, dess politiker och SL tar. Vägarna och bussarna är vår arbetsplats. Om passagerare kokar i bussen så är det för att de beslutat att spara in på AC:n. Värmen gör folk ilskna.

För varje avtal vi får då busstrafik upphandlas så sätts lite av trafiksäkerheten, vår arbetsmiljö, ur spel. Här kommer politiken in, så som den alltid gör. Om man överlämnar säkerheten åt aktieägare, så tar man en stor risk med folk och förares liv. De politiker som skapar förutsättningar för nya upphandlingar måste vara kunnigare och ta ett större ansvar.

Om man tror att kvalitén blir bättre av den budgivare som lagt det lägsta budet, så är man naiv och/eller väldigt kortsiktig i sitt tänk. Arbetsmiljö för oss, handlar om våra och era liv. Fel förutsättningar kan bli ödesdigra.

Perihan "Pärlan" Aydin
Busschaufför i Stockholms innerstad, skyddsombud och samordnare på Söderhallens garage

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset