Kostymer i flera färger för lite festligare tillfällen. Företaget som vann upphandlingen av Säpos nya kostymer har tidigare levererat kläder till Hollywoodfilmen "Hunger games". 
Kostymer i flera färger för lite festligare tillfällen. Företaget som vann upphandlingen av Säpos nya kostymer har tidigare levererat kläder till Hollywoodfilmen "Hunger games". 

Skuggsvart, spiongrå, diskretblå – eller kanske rent utav chockrosa. Säpos nya kostymer finns i många färger. Metros reporter har provat säkerhetspolisens ”spionklädsel”.

Urban Brådhe

Säpos kostymer måste ha tjockare foder, vara slitstarka och finnas i både modernt och klassiskt snitt.

Säkerhetspolisen har genomfört en upphandling av herrkostymer och rockar till cirka 160 anställda.  Valet föll på Stockholmsbutiken Suitopia, som tidigare levererat spektakulära kostymer i ljusrosa och turkost till Hollywoodfilmen ”Hunger games”.
Betyder det att Säpo kommer att klä sig ovanligt färggrant framöver?
– Det står inget i anbudsförfrågan om att kostymerna inte får vara rosa, säger Peter Holmgren, delägare i Suitopia, och visar upp en rad alternativ i regnbågens allra gladaste färger.
– Men jag gissar på att de vill ha klassisk ”spionklädsel”. De ska ju smälta in i miljöer där kungligheter och statsmän befinner sig. 

Valet av färg och nyans får de enskilda agenterna själva stå för. Säpos eget krav är att kostymerna ska finnas i tio olika modeller, av både klassiskt och modernt snitt. De ska också vara slitstarka, snygga samt ha ett extra foder eftersom tjänstevapnet skaver. 

Den klassiska skräddarfrågan, ”ptv eller pth” (penis till vänster eller höger), får alltså en ny innebörd: Pistol till vänster eller höger? 
– Haha, det har jag inte tänkt på. Men de måste vara lite annorlunda. Lite större för att de ska få plats med skyddsväst och sys med starkare trådar eftersom de kan komma att användas på ett onaturligt sätt. 
Ytterligare ett krav är att kostymerna måste vara märkta. Kanske en diskret etikett ”Skräddarsytt för Säpo”. 

Vad kostar då en Säpokostym? Rena Dressmanpriset, faktiskt. Den billigaste kostar
1 875 kronor inklusive moms. Men då är det en kostym som man tar fram måtten på i Stockholm och som sedan sys upp i Vietnam.
– Vi visste att priset var det enda som Säpo brydde sig om, förutsatt alla fick samma utvärderingspoäng. Och de andra var 50 procent dyrare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset