Alla ska kunna klä ut sig till clowner och glädja barn. Trots den senaste tidens clownhysteri fortsätter svenska butiker sälja clownprodukter.– Det är inte clownen som är problemet, säger Bengt Olander, vd Buttericks.

Efter all uppståndelse runt clowner som skrämt, hotat eller till och med knivskurit personer, meddelar leksaksjätten Top Toys att de fortsätter att sälja clownsaker. I bolaget ingår kedjorna Toys R Us och BR, som bland annat säljer clownsmink och clownskor. Leksaksföretagen understryker att de främst vänder sig till barn med sina produkter, och att de exempelvis inte säljer clownmasker, som varit aktuella under senare tid.

"Vi vill inte att en liten grupp med onda avsikter ska lägga beslag på clownkaraktären. Clownen har skänkt glädje åt många barn och fått dem att skratta också i svåra perioder av sina liv, och det ska inte en liten grupp få lov att ödelägga" motiverar företaget sitt beslut, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Inte intresserade"

Även svenska Buttericks, med butiker runt om i landet, ska fortsätta sälja clownsaker.

– Vi säljer inte fler clownmasker i år jämfört med samma tid förra året, säger Bengt Olander, vd för företaget till TT.

Med lång erfarenhet av fest- och spexbranschen, har han tidigare samarbetat med polisen i olika utredningar där gärningsmän klätt ut sig. Den här gången har polisen inte varit intresserad, berättar han.

Han är själv förstummad över vilka dimensioner historierna fått och att fokus hamnat på en gummimask när det egentligen handlar om att förhindra och utreda brott.

"Fel fokus"

– Man fokuserar på helt fel saker. Det här löser sig inte genom att hindra folk från att klä sig som clowner, säger han.

Tidigare har det välkända amerikanska varumärket Target meddelat att de rensar sitt förråd på clownmasker och utklädningskläder med clowntema och restaurangkedjan McDonalds har dragit ner på clownen Ronald McDonalds framträdanden de senaste två veckorna med hänvisning till "det rådande klimatet kring clowner", enligt ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset