Som nybliven mamma så litade jag blint på allt som BVC sa, de ska ju vara kunniga inom detta och lära oss nya okunniga, skriver Emelie Andersson.

Denna ständiga oro som ammande mamma! Som nybliven ammare framför allt.

Jag hade inte den blekaste om att det gjorde så ONT med amningen i början. Det var några veckor med ren och skär smärta, jag satt och hoppade i soffan samtidigt som amningen pågick för det gjorde så ont. Här har jag läst i olika forum att vissa har gett upp och struntat i amningen. Sedan det klassiska: man tror att mjölken inte räcker till, börjar med ersättning som tillägg, efter råd från Barnavårdscentralerna (BVC). Mjölkproduktionen får då inte den behövande stimulansen och det hela blir en ond cirkel. Även här tänkte jag att mammor gav upp för lätt.

►LÄS MER: Debatt: Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn

Men så tog jag mig en funderare och jag kom fram till en sak. Att jag har haft fel. Vad det handlar om är att vi mammor inte får tillräckligt med information och stöd gällande amning. Mycket ovetskap från både vårdpersonal och mammor och bristande stöd från våra nära och kära kan få en att lägga av med amningen – även om man inte riktigt själv anser sig vara redo för det.

Jag har gått på olika BVC-mottagningar och det är ingen som har stöttat mig att amma så länge jag och mitt barn vill. Det är kurvor hit och kurvor dit. Skulle man få en amningspuckel (då barnets tillväxtkurva efter några månader ändras), någonting det inte informeras om, ska mamman genast börja med ersättning och det finns en hysteri kring att introducera mat så fort barnet närmar sig 6 månader. Och så vidare. Det viktigaste ska inte vara att ha så höga siffror som möjligt gällande amningen.

Det viktigaste ska vara att alla känner att de får stöd och rådgivning utifrån sina önskemål och behov, vilket inte alltid är fallet i dag. Om någon mår bättre av flaska är det guld om den får stöd i det på bästa sätt. Liksom det är viktigt att någon som vill fortsätta amningen får stöd i att fortsätta så länge man själv och barnet vill. Men här brister det ju enormt! Jag menar inte att alla måste amma länge. Men det är många som slutar trots att de egentligen hade velat kunna amma längre. Därför är det synd att många BVC-mottagningar inte gör sin uppgift.

►LÄS MER: Debatt: Sluta ta med era magsjuka ungar till förskolan

För mig, och säkert många andra, var det en stor sorg att få så dåligt stöd från BVC trots att jag verkligen ville få amningen att fungera med mitt första barn. Det är otroligt konstigt att så mycket vårdpersonal kan ha så otroligt dålig kunskap om en så vanlig företeelse som just amning. Nu finns det ju också många som har bra koll, men det är skrämmande många på BVC som bara öser på en massa skit och moralisk dynga. Varför är det okej för BVC att ge felaktiga råd när det skulle vara oacceptabelt inom vilket annat yrke som helst?

Som nybliven mamma så litade jag blint på allt som BVC sa, de ska ju vara kunniga inom detta och lära oss nya okunniga.

Det går lite så där va?

Emelie Andersson

Småbarnsmamma och bloggare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset