God morgon! Trevligt att få säga det till er på detta sätt. Jag är nämligen en av dem som, tyvärr, kanske väcker er på ett mindre trevligt sätt i vanliga fall. Jag jobbar som byggnadsarbetare och det innebär att min arbetsdag börjar mellan 06:30 och 07:00, beroende på projekt.

Att bedriva byggverksamhet är väldigt svårt att göra utan att föra en massa oväsen. Buller från maskiner, transporter och ekande hammarslag blir oundvikliga för att processen skall gå framåt, vilket kan medföra en viss irritation från er som bor runt omkring. Vi får ofta frågan om varför vi inte kan börja senare på dagen. Det kan ju ses som en mindre viktig detalj att börja till exempel klockan 08:00 i stället.

Jag ska därför göra ett försök med att förklara varför vi börjar så tidigt och därmed förhoppningsvis få lite förståelse för våra tidiga tider.

► LÄS MER: En byggnadsarbetare dör varje månad

För att börja med de rent produktionsmässiga och uppenbara anledningarna så jobbar många av oss ute året om. För att då ta vara på dagens ljusa timmar under höst, vinter och vår så är 06:30 en väldigt bra tid. Vi är också helt beroende av våra transporter. Stora transporter med betong, betongväggar, utfackningsväggar och Filigranplattor (om du tittar upp i taket på din lägenhet så ser du ofta ett långt triangelformat spår. Det är skarven mellan filigranplattorna). Dessa transporter får varken föras in eller ut mellan vissa tider under dygnet för att inte störa den redan överbelastade trafiksituationen vi har i våra storstäder. En arbetsplats kan behöva ta emot uppemot tre till fyra sådana transporter om dagen per lyftkran som skall monteras och lyftas av (titta gärna på hur många kranar en arbetsplats har så får ni en uppfattning om hur många transporter det är). För att hinna med det behöver en transport vara på plats innan klockan 07:00, annars får vi vänta tills klockan 09:00. Innan den första transportbilen kommer måste kranen även ha lyft upp allt annat material som ska användas under dagen. Om vi inte hinner tömma lastbilarna före 16:00 så får chaufförerna inte åka därifrån förrän efter klockan 19:00.

Det för mig naturligt in även på det privata planet. Att börja tidigt innebär även en fördel för våra familjer. Vi slutar relativt tidigt vilket gör det möjligt för oss att hämta våra barn på förskola eller skola. Vi kan engagera oss i deras fritidsintressen, hjälpa dem med läxor och laga middag.

Pål Nylander

Byggnadsarbetare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset