Om det fanns någon kvar som trodde att fackförbunden åtminstone lite grann brydde sig om vad som är bra för samhället och Sverige som land tror jag dessa nu är borta. För LO-förbundens strejkvarsel visar med all önskvärd tydlighet fackförbundens enda fokus – sig själva och sin egen makt. 

Innan påsk varslade Svenska Målareförbundet om strejk, nu varslar Byggnads 2 600 medlemmar på 60 arbetsplatser. Alla som tas ut i strejk är noga utvalda för att förstöra så mycket som möjligt. I ett läge när Sverige har den värsta bostadskrisen hittills väljer Byggnads och Målarna att stänga massa bostadsbyggen. 

Byggnadsarbetarförbundet kräver löner och villkor som motsvarar 8 procent i kostnadsökningar på ett år. Eftersom 99 procent av alla byggföretag är små- och medelstora innebär fackets krav stora kostnadsökningar, och 30 000 jobb hotas, enligt beräkningar från branschen.

Man skulle kunna tro att ett fackförbund är mest intresserade av sina medlemmar. Men så är inte fallet, för att driva igenom konflikter trots att medlemmarna förlorar jobbet är något som sker regelbundet. Inom fackföreningsrörelsen tycks man leva man efter den gamla sovjetiska devisen ”man kan inte göra omelett utan att knäcka några ägg”.

Ett av många exempel är Henrik Gustavsson. Byggnads drev hans byggföretag till konkurs genom stridsåtgärder för att han vägrade att teckna kollektivavtal. Fackförbundet kan nu vara skadeståndsskyldiga, efter ett avgörande i Högsta domstolen. Det ska tilläggas att hans anställda inte var medlemmar i facket och hade redan bättre villkor än deras avtal. 

I dag tjänar en byggnadsarbetare i Stockholm i genomsnitt 38 000 per månad, snittet för landet är 35 000 kronor per månad. Dessutom kan de kräva reseersättning till jobbet. Varje dag. Detta kan ge dem flera tusen extra skattefritt per månad.

Vilka andra yrkesgrupper har det så? Betalar sjukhuset undersköterskans busskort? Eller skolan lärarens bensinkostnader? Vi andra får glatt betala ur egen ficka, men inte byggnadsarbetarna alltså. 

Men mycket vill ha mer. 

Personer med endast gymnasieutbildning tjänar i dag 38 000 kronor, samtidigt som poliser inte ens har 30 000 kronor efter tio års tjänst. De flesta lärare med lika lång erfarenhet kommer inte heller upp i vad en 22-årig snickare i Stockholm tjänar i snitt.

Nu lamslår Byggnads ett land som redan kämpar med flyktingkris och en accelererande bostadskris, genom att stänga ner massa bostadsbyggen. För att höginkomsttagare ska få ännu mer. Strunt samma om 30 000 jobb kanske försvinner.

LO och Karl-Petter Thorwaldsson har tragiskt nog inte lyckats med den viktigaste uppgiften de haft – att hålla ihop avtalsrörelsen. Så nu är det fullt krig.

Under tiden är den enda ljuspunkten i eländet att förtroendet för fackförbunden sjunker och de fortfarande tappar medlemmar. Fler och fler ser hur egenintresset och makten styr och hur tomma orden om ansvar och solidaritet faktiskt är. 

Rebecca Weidmo Uvell

Borgerlig opinionsbildare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset