Förra året hörde Mercedes-Benz i Sverige av sig till Malmös politiker och tjänstemän med en vädjan. Om de ska kunna rekrytera utländsk personal till Sverige måste det finnas bra förskoleplatser till deras barn. Företaget nämnde särskilt ansedda Bladins internationella förskola, som med sin engelska profil har fler sökande än antal platser och ville expandera.

Nu har Malmös förskoleförvaltning kommit med ett slags svar. Det är inte bara slut på de internationella förskolornas expansion. Det är slut på de internationella förskolorna. Bladins internationella måste lägga ned till sommaren. Det är ett dråpslag mot familjer som har sina barn där och företag som har etablerat sig i Malmö för att de har blivit lovade sådana tjänster. När familjer tar ställning till var de ska bosätta sig är möjligheten för deras barn till en god utveckling förstås helt central. En stad som ständigt berömmer sig för att vara global, mitt i en dynamisk, rörlig region har i praktiken satt upp en skylt som säger att nya huvudkontor och investeringar icke äger tillträde.

För den som inte tycker att detta är en stor grej erbjuder Bladins föräldraföreningen en jämförelse: Tänk om du hade ett jobb som regelbundet förde dig till nya länder, och du från dag ett förutsätts utföra samma arbetsuppgifter som i dag, men på ett språk du inte behärskar. Och efter två år flyttar du till nästa land, där du nu måste göra det på ännu ett nytt språk. Så ser tillvaron ut för de barn som följer sina föräldrar i ett allt mer globaliserat yrkesliv. Att få tala ett språk de kan och följa en etablerad, gemensam pedagogik är en förutsättning för trygghet och utveckling.

Bladins ordförande Joakim Ollén berättar för mig att det Kafkaliknande är att ingen försvarar det här beslutet – inte heller Malmös socialdemokratiska ledning – men de säger att ”reglerna är sådana, så vad ska vi göra?”. Det finns inga krav på att förskolepersonal ska behärska det svenska språket, men om de formellt har ett annat huvudspråk än svenska passar de inte in i regelverket. Många andra kommuner har hittills tolkat det som en lucka i lagen som kommer att hanteras, men nitiska Malmöbyråkrater vill slänga ut barnen, i en stad som redan har brist på förskoleplatser. Om det står sig finns risken att andra kommuner byter till samma tolkning.

Alla högtidstal dräller av äckelsöta fraser om att barnen är det viktigaste vi har. Den rödgröna regeringsdeklarationen talar om att vi ska ”ge våra barn nyckeln till den framtid som vi vet att de är värda”. Men om inte regeringen, med ansvarige utbildningsminister Gustav Fridolin i spetsen, förtydligar lagen inom kort är det den som låser djupt älskade förskolor och slänger bort nyckeln.

+ Goda fiender. Om utrikesminister Margot Wallström ska göra sig ovän med stater är det väl bra att hon gör det med brutala diktaturer som Saudiarabien. 

- Normaliserad mobbning. Hur normaliserad har den rasistiska mobbningen blivit när P3:s Tankesmedjan börjar kalla GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu ”husblatte”?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset