Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas landsdagar förra året. Nu stängs hans politiske sekreterare av. Arkivbild.
Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas landsdagar förra året. Nu stängs hans politiske sekreterare av. Arkivbild.

Centerpartiet kräver nu att riksdagens säkerhetstjänst utreder hur SD kunnat anställa två olämpliga personer på sitt riksdagskansli.Förutom "Egor Putilov" som själv lämnat har SD stängt av en person med Putinsympatier och extremistkontakter.

– Vi måste få papperen på bordet. Vi måste få veta exakt vad som har hänt, så att vi kan göra en risk- och konsekvensbedömning. Ytterst så att vi gruppledare kan ta ställning till om vi kan fortsätta att ha den här rutinen att det är partierna själva som fattar beslut om vilka man ska anställa och vilka säkerhetskontroller man gör, sade Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT efter att partiernas gruppledare diskuterat den uppkomna situationen på onsdagen.

Mötet handlade om den avhoppade SD-tjänstemannen "Egor Putilov", som använt sig av 4-5 olika alias och som av experter utpekats som en säkerhetsrisk på grund av fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling.

Rysk propaganda

Under dagen blev det också känt att partiet stänger av Kent Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson, som använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden, vilket Helahalsningland.se uppmärksammat.

– Det handlar också om att han har utfört arbetsuppgifter för organisationer som klassats som hot mot rikets säkerhet. Men också andra typer av uttalanden som tillsammans innebär en ideologisk avvikelse som gör det väldigt svårt för honom att arbeta kvar, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Vilket ansvar Kent Ekeroth, som rekryterat både Putilov och Abrahamsson, har vill Karlsson inte säga.

Löfven kritisk

– Nej, jag vet inte alls vad Kents roll är i det här. Men det viktiga är att de personer som gör saker som vi bedömer är ohållbara reagerar vi mot, säger Karlsson.

SD fick under dagen kritik från flera håll för sin hantering.

– Sverigedemokraterna har uppenbarligen inte hanterat detta alls utan det är han själv (Putilov) som har gjort det, sade statsminister Stefan Löfven och hävdade att det visar att SD inte är ett parti som andra.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark manade till vaksamhet.

Stort allvar

– Vi ska vara medvetna om att det finns den här typen av hybridhot mot Sverige och vi ska inte vara aningslösa. Det är allt från propaganda, desinformation och lögner. Och det är inte bara riksdagen som utsätts för det. Den här personen med sina fem identiteter har ju varit och knackat på flera dörrar. Vi ska alla ta det här på stort allvar, sade Wallmark till TT.

Att SD nu sätter ned foten mot Putinvänliga personer i partiet tolkar statsvetaren Jonas Hinnfors som att partiet inser faran med att inte uppfattas som trovärdiga i säkerhetsfrågor.

– Ett eventuellt samarbete med allanspartierna underlättas inte av att Sverigedemokraterna är vaga i sin syn på Ryssland, säger Hinnfors.

Lars Pehrson/SvD/TT
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson anser att partiet gjorde en rimlig bakgrundskontroll av Egor Putilov. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset