Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag, visar en undersökning från Metro/Yougov. Opinionsmässigt har de levt farligt nära fyra-procentsspärren länge.

S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tror inte att båda partierna åker ur riksdagen i nästa val, men om något åker ur är det Kristdemokraterna som försvinner ut i den politiska periferin.

– KD kommer få det väldigt svårt att ta sig in igen om de åker ut 2014. Om Centern åker ur kommer deras starka ekonomi, de brukar ju kallas världens rikaste parti, kunna hjälpa dem ta sig in igen, säger han.

Mätningens resultat tillintetgör alliansens chans att bilda ny regering – om de inte tar stöd av Sverigedemokraterna, som får 10,9 procent, enligt undersökningen gjord av Metro/Yougov.

– Ingen av de ledande företrädare jag varit i kontakt med i partierna kan tänka sig samverka med SD. Nej, att Moderaterna och Folkpartiet skulle bilda regering med dem ser jag som omöjligt. Speciellt efter händelsen med järnrören, säger Ulf Bjereld.

Vad som händer med ett starkt Sverigedemokraterna i en riksdag med sex partier är oklart. Ulf Bjereld ser att Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Miljöpartiet och stöds av Vänsterpartiet som en möjlighet.

– Allt kan hända. Det är först på valdagen vi har facit.

Fotnot: Mätningen är gjord mellan den 7 november och 4 december, alltså har en del besvarat undersökningen innan SD:s skandaler uppdagades. 1418 person deltog i undersökningen.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset