Utåt sett är Camilla Jara, 24, som vilken ung tjej som helst. Hon pluggar i Stockholm, har pojkvän och gillar att umgås med sina vänner. Men snart kan hon bli bostadslös – för att hennes mamma dog i cancer.

Privat

Den 1 april löpte Camillas kontrakt ut och nu är hon orolig för vart hon ska ta vägen.

För fem månader sedan gick Camillas mamma bort i en aggressiv cancersjukdom. Nu vill bostadsbolaget Ikano att hon ska flytta ut från lägenheten i Högdalen, där de båda bott tillsammans sedan tio år tillbaka. Anledningen: Hon har bott på andra adresser tillfälligt, vilket gör att samboendet med mamman har avbrutits och att hon därmed inte längre har rätt att ta över bostaden.

– Deras motivering var också att lägenheten måste gå till dem som står i bostadskö eftersom bostadsbristen är så stor. Jag om någon vet det eftersom jag själv snart blir hemlös. Jag har ingen familj, inga anhöriga och jag är mitt i en sorgeprocess efter mammas bortgång så jag kan inte förstå hur de tänker, var är medmänskligheten? undrar Camilla.

Ikano hävdar att hon saknar tillräcklig inkomst för att betala hyran på 7 500 kronor. Detta trots att hon har en borgenär och har skaffat sig tre olika jobb för att visa att hon visst kan betala. Efter mammans död har hon dessutom fått ut försäkringspengar som täcker hyran för minst ett halvår framöver.

– Jag har lagt studierna åt sidan och jobbar på ett stödboende, en restaurang och går nu en utbildning för ett jobb på SJ. Jag försöker pussla ihop det så gott som det går för att överleva, säger hon.

Den 1 april löpte kontraktet ut och nu är hon orolig för vart hon ska ta vägen.

– Jag kan inte bygga upp min framtid om jag inte har någonstans att bo. De har sagt att jag ska ställa mig i bostadskön men det är ju flera års väntetid så jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Niklas Tollert,  Camillas juridiska ombud på Hyresgästföreningen, är förvånad över Ikanos beslut. Han menar att hyreslagen gör det möjligt att kasta ut henne, men att det finns undantag.

– Hon har bott i lägenheten under många år och jag tycker att de finns skäl att göra en annan bedömning, speciellt med tanke på de ömmande omständigheter som råder, säger han och fortsätter:

– Det finns situationer då man inte bara behöver stirra sig blind på hur lagen är utformad, det här är en sådan situation.

Christian Mariager, Sverigechef på Ikano Bostad, kan inte uttala sig om det enskilda fallet, men förklarar att man måste bott ihop i tre år för att kunna ta över bostaden efter att en förälder eller anhörig har avlidit.

– Om det framkommer att personen strax efter dödsfallet, mitt i sorgen, helt plötsligt folkbokfört sig på adressen så talar det emot att det rört sig om ett samboende i enlighet med hyreslagen, skriver han i ett mejl till Metro.

Ikano gör heller inga undantag när det gäller en hyresgästs sorgeprocess.

– Utgångpunkten är framförallt den söktes betalningsförmåga samt boendehistorik. Slutligen har en hyresgäst alltid möjlighet att få sin sak prövad av hyresnämnden och skulle nämnden komma till annan slutsats än Ikano så följer vi som huvudregel deras beslut utan att överklaga, skriver han.

►LÄS MER: Anhar, 46, och hennes två barn blir bostadslösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset