Cancerforskningen går framåt samtidigt som fler svenskar diagnosticeras. Så ser överlevnadsgraden ut i dag.

Det finns flera exempel på stora framsteg inom cancerforskningen, och flera typer av cancer har betydligt lägre dödlighet i dag än tidigare tack vare dem.

– Utvecklingen bygger på en kombination av kontinuerliga små framsteg och lite ovanligare dramatiska framsteg, där en helt ny metod ger helt nya möjligheter, säger Klas Kärre, professor i immunologi.

Enligt honom är det kartläggningen av cancerceller, dess grundegenskaper, nya precisionsläkemedel och nya diagnostiska metoder som varit mest betydande. Exempel på cancerdiagnoser där andel botade patienter ökar är leukemi (en ökning från 20 till 80 procent), bröstcancer (en ökning från 50 till 90 procent) och tjocktarmscancer (en ökning från 40 till 60 procent).

Men det finns flera hinder kvar att överkomma för forskningen.

– En stor utmaning är att det finns så många olika sätt för en normal cell att omvandlas till en cancercell. Behandlingen kan behöva anpassas till exakt vilka förändringar cancercellen bär på. Det är mödosamt, men inte omöjligt, att ta reda på.

 

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

►LÄS MER: Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

►LÄS MER: Psykologen: Så kan du hantera ett cancersbesked

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Cancer