Utredningen av kvinnans magbesvär beskrivs som ”mycket passiv”.
Utredningen av kvinnans magbesvär beskrivs som ”mycket passiv”.

I över tre år behandlades en kvinna med låga blodvärden på en hälsocentral i Sandviken. Trots det missade man kvinnans dödliga cancer, vilket lett till stark kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Efter mer än tre år och 14 läkarbesök på hälsocentralen i Sandviken upptäcktes en cancer i kvinnans tjocktarm, som spridit sig bortom räddning. Kvinnan avled i april 2017.

LÄS MER: Sju läkare missade 82-årings cancer – kvinnan avled två månader efter diagnosen

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, stark kritik mot hälsocentralen i Sandviken. Utredningen av kvinnans magbesvär beskrivs som ”mycket passiv” och i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver SVT.

IVO bedömer också att fördröjningen varit betydande och att den sannolikt bidragit till att det inte längre gick att genomföra en framgångsrik behandling av cancern.

Kvinnans syster, som anmälde händelsen till IVO, skriver i sin anmälan att beskedet om fördröjningen kändes som ”ett slag i ansiktet”.

LÄS MER: Fler lex Sarah till IVO – men från 54 kommuner kom inga anmälningar alls

”Om en patient söker vård för samma symptom gång på gång måste den ansvariga läkaren utreda vad patienten lider av oavsett vad patienten själv ger för trolig orsak”, skriver systern i anmälan, enligt SVT.

Vårdgivaren på Sandviken medger också i ett yttrande att behandlingen av patienten blivit fördröjd och att det funnits en viss passivitet i förloppet. Vidare skriver vårdgivaren att hälsocentralen nu infört nya arbetssätt för att säkerställa att patienter får snabb utredning och diagnostik av misstänkt cancer i tjocktarmen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset