Högutbildade får bättre cancervård, enligt Cancerfonden.
Högutbildade får bättre cancervård, enligt Cancerfonden.

Lågutbildade dör betydligt oftare av sin cancer jämfört med högutbildade. Det visar en ny studie från Cancerfonden, som nu kräver att regering och landsting tar ansvar för att få bort orättvisorna.

2 900 människoliv skulle kunna räddas varje år om cancervården var jämlik enligt Cancerfondens rapport.

Dödligheten är mellan 35 och 40 procent högre för cancerpatienter med låg utbildning, konstaterar man. Och skillnaderna ligger inte i patienternas beteende eller förmåga att läsa på och ta till sig information – orättvisorna finns i själva vården, enligt Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

LÄS MER: Ny metod att behandla cancer på väg

– Som med kvinnor där man misstänker en lungcancerdiagnos. Fram till det att man har etablerat diagnosen tar det betydligt längre tid om kvinnan har låg utbildning. Vi har andra exempel där män med högre utbildning oftare får genomgå skelettundersökning när de har prostatacancer, säger han till Sveriges Radio.

Nu kräver Cancerfonden att regering och landsting tar ansvar för att få bort ojämlikheten i cancervården och att alla patienter, oavsett bakgrund, ska få bästa möjliga vård.

– Dagens orättvisa vård är ett brott mot lagen, säger Jan Zedenius till SR

LÄS MER: Cancervård får kritik – väntetider på upp till 200 dagar

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset