Heidi, 36, plågades över ”sommarkroppen” när bikinisäsongen kröp närmare. Sen kom cancerbeskedet. Nu vill hon bara ha en kropp som funkar. ”Jag hoppas att folk värdesätter att ha en välfungerande kropp för det är ingen självklarhet”.

Den 4 februari, på världscancerdagen, fick norskan Heidi Torkildson Ryste beskedet som alltför många kvinnor och män tvingas höra. Hon hade cancer i buken.

– Det var en stor chock. Jag hade ingen misstanke om att jag var allvarligt sjuk, säger hon till Metro. 

Heidi beskriver den första tiden efter beskedet som fylld med ovisshet. Hon visste inte om cancern hade spridit sig och fick veta att chansen att överleva var mellan 13 och 90 procent.

– Den perioden var helt förfärlig och jag tänkte mycket på mina barn och hur det skulle bli för dem om jag inte klarade mig eller var sjuk under en stor del av deras barndom. 

Men Heidi hade tur i oturen. Cancern hade inte spridit sig. Glädjen när hon fick reda på det beskriver som bara jämförbar med att få barn. Nu genomgår hon en behandling och hoppas bli frisk. 

► LÄS MER: Cancersjuka Rose stängdes av från skolan – för att hon hade cancer

Runt nyår hade hon börjat fundera på ”Sommarkroppen 2015” och att det hade varit bra att gå ner några kilo. Cancern har gett helt nya perspektiv på vad sommarkroppen innebär . Hon har visserligen gått ner de där kilona – men det är till följd av sin cancerbehandling. ”Jag skulle varit försiktig med vad jag önskade mig”, skriver hon i ett hyllat blogginlägg.

”Nu har jag nått målvikten men jag har fått en del annat på köpet. Ett 20 centimeter långt ärr och en stomipåse på höger sida. Men det värsta med min kropp är att jag inte kan använda den till vad jag vill”, skriver hon. 

Den som googlar ”Sommarkropp 2015” får upp tusentals träffar ju närmare sommaren kommer desto fler blir sökningarna, inläggen och tidningsartiklarna. 

– Jag bryr mig inte om hur jag ser ut i bikini. Det jag hoppas är att få en sund kropp som fungerar till det liv jag vill leva och som så snart som möjligt kan ta mig på nya fjällturer. Jag hoppas att folk värdesätter att ha en välfungerande kropp för det är ingen självklarhet. 

Efter inlägget, där Heidi stolt visar upp sin ärrade och stomiförsedda kropp, har mängder av läsare visat sitt stöd och sin tacksamhet för att de sett 

– Jag har fått svar från folk som skriver att de nu ska gå i bikini med huvudet högt och inte bry sig så mycket om att de inte ser ut precis som de skulle önska. Om jag kan få några fler att tänka så är jag jättenöjd.

► LÄS MER: Han fick cancer – då samlade kunderna ihop till semesterresa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa